Springen naar inhoud

- - - - -

Pocketcomputer verhelpt onverklaarde buikpijn


  • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 06 april 2011 - 14:03

Pocketcomputer verhelpt onverklaarde buikpijn

Gedragstherapie via een pocketcomputer vermindert doemdenken en pijn bij patiŽnten met het prikkelbare darmsyndroom. De behandeling is effectief op de korte en deels ook op de lange termijn, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in het Journal of Psychosomatic Research.

Het prikkelbare darmsyndroom is een veelvoorkomende en vaak beperkende aandoening. Tien tot 25% van de mensen heeft er wel eens last van. Twee keer zoveel vrouwen als mannen. PatiŽnten kampen met buikpijn en vaak met diarree, maar een medische verklaring is niet te vinden. Cognitieve gedragstherapie kan uitkomst bieden. Onderzoekers van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) onderzochten haalbaarheid en effect van cognitieve gedragstherapie ondersteund met een pocketcomputer. PatiŽnten hielden vier weken lang, drie keer per dag een elektronisch dagboek bij en kregen dagelijks feedback van een psycholoog. Het elektronisch dagboek op de pocketcomputer Ė zo groot als een uit de kluiten gewassen mobiele telefoon Ė heeft als voordeel dat mensen, zodra ze een seintje krijgen, het dagboek bij kunnen houden tussen hun dagelijkse bezigheden door.

...

Lees verder: http://www.nivel.nl/...amp;referer=rss

Bron: Nivel

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures