Werkgever weigert wettelijk verlof

Moderator: Rhiannon

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.820

Werkgever weigert wettelijk verlof

Hoi,

Een vraagje dat wel eens realiteit kan worden...

De werkgever vraagt aan de werknemer om regelmatig uren te presteren buiten z'n werkuren, omdat anders de dienst in het gedrang zou kunnen komen. De werknemer staat dit (met ongenoegen) toe.

Maar, dan ontstaan de problemen... De werknemer kan daardoor niet zomaar z'n vakantiedagen opnemen, waar hij wettelijk recht op heeft. Door deze vakantiedagen op te nemen, zou hij immers het arbeidsreglement (afgesproken tussen werknemers en werkgever) overtreden. Dat arbeidsreglement stelt immers dat in een bepaalde periode van het jaar maar een beperkt aantal dagen vakantie mogen worden genomen. Tot een paar jaar ervoor kon dat wel nog, maar doordat de regeltjes op de dienst steeds strenger worden, kan het nu niet meer. Nochtans is die regel van beperkt vakantie mogen nemen in een bepaalde periode helemaal niet noodzakelijk om de dienstverlening te waarborgen (vele werknemers zitten in die periode zelfs met hun vingers te draaien omdat er dan heel weinig werk is).

Uiteindelijk, als de werknemer naar de werkgever stapt om een oplossing te vragen voor het probleem dat door z'n flexibiliteit hij nu z'n vakantiedagen niet allemaal meer kan opnemen, laat de werkgever weten dat zij geen uitzonderingen kunnen toestaan op het arbeidsreglement (= intern vastgelegd) en dat de werknemer dan maar z'n recht op dat verlof moet laten vallen...

De werknemer staat dit niet zomaar toe en begint hierop een discussie. Uiteindelijk stelt de werkgever (eigenlijk de vervanger van de werkgever, nl. de persoon die instaat voor de verlofregeling) dat hij het zal bespreken met de werkgever zelf. Aangezien de werkgever iemand is die helemààl niet flexibel is, is de kans op een goede afloop niet zo hoog.

Vandaar: kan een werkgever een deel van het wettelijk verlof weigeren aan een werknemer, als die laatste structureel heeft overgewerkt, op vraag van de werkgever en om de dienst te vrijwaren?

Alvast bedankt! ;)

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Gebruikersavatar
Berichten: 7.224

Re: Werkgever weigert wettelijk verlof

Hoe is overwerk en verlof geregeld in de CAO en/of arbeidscontract?
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton

Gebruikersavatar
Berichten: 1.820

Re: Werkgever weigert wettelijk verlof

Voor een parttime (50% tewerkstelling):

Verlof:

- tussen 15 juli en 15 aug. wordt er sowieso niet gewerkt (= dienst is dan immers gesloten)

- idem voor de kerstperiode en een aantal dagen met pasen: dienst is geloten

- je hebt recht op een vast aantal verlofdagen per jaar, naast die sluitingsdagen van de dienst (weet ik niet precies vanbuiten, ik geloof zo'n 20 halve dagen naast die sluitingsdagen???).

- tussen 1 juli en 31 aug. (met uitzondering van de periode tussen 15 juli en 15 aug.) moet er minstens 7 halve dagen worden gewerkt

- tussen 1 sept. en 30 juni mogen max. 7 halve dagen verlof worden opgenomen

- in juni kan er geen verlof worden genomen.

overwerk:

- moet altijd worden gecompenseerd door op andere momenten dan niet te werken (er is dus geen vergoeding ervoor mogelijk)

- max. kan je 1 halve (of ganse??) dag nemen in juli en augustus

- overwerk van tem. november, moet worden opgenomen voor december

- overwerk van december moet worden opgenomen in januari

- overwerk van januari tem. februari moeten worden opgenomen voor die 'gesloten' paasperiode

- overwerk van maart en april moeten worden opgenomen ten laatste eind mei

- overwerk van mei en juni moeten worden opgenomen voor eind mei

- Niet opgenomen overuren ben je kwijt

Verder: de dienstverlening mag nooit in het gedrang komen. Dit houdt in dat de betroffen werknemer z'n overuren eigenlijk zelden kan/ kon opnemen, omdat de dienst op bijna elke andere voorziene werkdag (werkdag = zoals afgesproken tussen werknemer en werknemer) activiteiten oplegt aan de werknemer.

In feite had de werknemer vooral overuren gepresteerd (en geen extra vakantie) door over te werken. Maar in overleg met de directie werd beslist vooral de overuren te gebruiken om verlof op te nemen, ipv. de voorziene verlofdagen (zoals dat eerst was afgesproken). Dus de dagen dat de werknemer voorzien had om vakantiedagen op te nemen, werden aangepast zodat een vakantiedag omgezet werd naar diezelfde dag waarop de werknemer nu compensatie nam, in plaats. De reden van die omzetting was dat de overuren sowieso al niet meer konden worden opgenomen door de werknemer omdat die overuren maar een beperkte periode mogen worden opgenomen. Daarom zit de werknemer nu met een overschot van niet op te nemen vakantiedagen (= in feite dus overuren die werden 'omgezet' tot vakantie uren)

Ik denk dat het zoiets is, Bart. Kan je hier wat mee?

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Reageer