Springen naar inhoud

* * * * - 1 stemmen

Tu/e ontwikkelt vervanger voor zeldzaam indium


 • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 14 april 2011 - 16:06

TU/e ontwikkelt vervanger voor zeldzaam indium

Onderzoekers van de TU Eindhoven komen tegemoet aan deze behoefte. Ze hebben een nieuw materiaal ontwikkeld dat kan dienen als vervanger van ITO. Het heeft de belangrijke eigenschappen van ITO doorzichtig en geleidend en bestaat uit materialen die niet zeldzaam zijn. Bovendien is het materiaal milieuvriendelijk. Ze presenteerden hun vondst deze week in het gezaghebbende tijdschrift Nature Nanotechnology.

Het nieuwe materiaal is een combinatie van verschillende onderdelen. De basis is een dunne film van een veelgebruikt plastic in de industrie, polystyreen, maar dan een doorzichtige variant hiervan. Aan dit plastic hebben de onderzoekers twee soorten geleidende deeltjes ingebracht, koolstofnanobuisjes en piepkleine polymeerbolletjes, zogenaamde geleidende latex. Door de toevoeging van deze geleidende deeltjes wordt het hele plastic geleidend.

...

Lees verder: http://www.kennislin...zeldzaam-indium

Bron: Kennislink

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 mei 2011 - 10:46

Geplaatste afbeelding
4-punts geleidingsmeting aan de nieuwe transparante geleidende film, die bedacht is door prof. Cor Koning (links) en prof. Paul van der Schoot (rechts). Het zwarte potje bevat koolstof nanobuisjes gedispergeerd in water, het witte potje bevat de geleidende latex.

Indiumtinoxide (ITO) is een belangrijk materiaal in de beeldschermen van allerlei apparaten die we dagelijks gebruiken, zoals tv's, telefoons, laptops, maar ook in zonnecellen. Helaas is Indium een zeldzaam metaal, waarvan verwacht wordt dat het binnen een tiental jaar zo goed als op is. Onderzoekers aan de TU Eindhoven zijn er nu in geslaagd een materiaal te ontwikkelen dat kan gaan dienen als vervanging voor ITO. Het gaat om een doorzichtige, geleidende film, die geproduceerd is in water, op basis van elektrisch geleidende koolstof nanobuisjes en nanodeeltjes van plastic. Gemaakt van niet-zeldzame materialen, en nog milieuvriendelijk ook.

Het onderzoeksteam wist door de combinatie van carbon nanotubes en een geleidende latex een hoge geleiding te realiseren bij een geringe concentratie van beide stoffen in een goedkope polystyreen film. Samen maken de nanotubes en de latex minder dan 1 procent uit van het gewicht van de geleidende film. Dat is belangrijk, want bij een hoge concentratie carbon nanotubes wordt de film zwart en ondoorzichtig, dus moet de concentratie zo laag mogelijk.


Lees verder:
Technische Universiteit Eindhoven

Wetenschappelijke publicatie:
Andriy V. Kyrylyuk, et al.: Controlling electrical percolation in multicomponent carbon nanotube dispersions
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures