Kinetine, gibberillinezuur & abscisinezuur

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 66

Kinetine, gibberillinezuur & abscisinezuur

Goedemorgen!

Kan iemand mij uitleggen wat kinetine, gibberillinezuur & abscisinezuur precies doen?

Kinetine en abscisinezuur hadden we in de les nodig bij n experiment op ouderdomsverschijnselen bij tarweplantjes, gibberilline- & (weer) abscisinezuur bij de kieming van tarweplantjes.

Alvast bedankt!
He who asks, is a fool for five minutes, but he who does not ask remains a fool forever.

Berichten: 320

Re: Kinetine, gibberillinezuur & abscisinezuur

Kinetine is een cytokinine. samen met gibberellinen en ABA ( abscissinezuur) zijn het hormonen. Hormonen hebben op zichzelf meestal of al dan niet altijd een signalisatie/ regulatie functie op langere afstand en voor langere periodes. op zichzelf hebben ze dus geen echte enzymatische of structurele functie. ze reguleren de activiteit van andere enzymes en eiwitten, dit op verschillende manieren, voorbeeld regulatie van transcriptie van andere genen. via signaalcascades vanaf de hormoon receptor tot activatie of inhibitie van transcriptiefactoren. Soms kunnen ze ook rechtstreeks een eiwit activeren of inhiben door het te binden. de effecten van een hormoon zitten dus vervat in de functie van de eiwitten die ze activeren of inhiberen en dat kan heel uiteenlopend zijn. dit zijn trouwens 3 hormonen die zeker niet onbekend zullen zijn op het internet. daar kan je zeker veel over vinden.

gibberelinen bv zorgen tijdens het kiemen van een zaadje voor de opregulering van hydrolytische eiwitten zoals alfa-amylase en alfa-glucosidase (zetmeel afbreken) en thiolproteasen (eiwitten afbreken) voor het vrijstellen van voedingstoffen uit het endosperm (voedselreserve). het beinvloed ook de microtubuli om longitudinale expansie toe te laten (groei).

dit om maar even te illustreren hoeveel systemen een hormoon kan beinvloeden, en dat het effect een gevolg is van de genen die hormonen reguleren en niet van een intrinsieke functie van het hormoon.

Reageer