Springen naar inhoud

- - - - -

Van werken blijf je slim


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 01 mei 2011 - 09:25

Kennis en vaardigheden verouderen extra snel na het verlaten van de arbeidsmarkt. Ook kleine deeltijdbanen hebben een sterk negatief effect op de kennisontwikkeling van medewerkers. En vrouwen die uit het arbeidsproces stappen wegens het krijgen van kinderen, komen minder makkelijk weer aan de slag naarmate die inactieve periode langer duurt.

Kennisafname
Opmerkelijke uitkomst is dat iemands functionele geletterdheid al na het veertigste levensjaar significant achteruit gaat. Daarbij is de afname in de functionele geletterdheid bij de 40-49 jarigen in tien jaar tijd bijna even groot als het verschil in functionele geletterdheid tussen middelbaar en hoogopgeleiden. Deze achteruitgang gaat extra hard als iemand enige tijd uit het arbeidsproces is gestapt.
Daar staat tegenover dat men bij het ouder worden op het werk andere vaardigheden benut. Dit wordt weerspiegeld in de door de onderzoekers ontwikkelde maatstaf voor kennisontwikkeling. De kennisontwikkeling blijft positief tot op een leeftijd van ongeveer 58 jaar, maar het neemt wel steeds minder toe met het stijgen van de leeftijd. De ontwikkeling van het kennisniveau van werkenden correspondeert met de loonontwikkeling over de leeftijd. Dit betekent dat het hogere gemiddelde loon van ouderen ten opzichte van jongeren in lijn is met hun hogere productiviteit.
Deeltijdwerken in kleine banen (minder dan 28 uur) blijkt een sterk negatief effect te hebben op de kennisontwikkeling. Werknemers met een grote deeltijdbaan (28 tot 32 uur) verschillen qua kennisontwikkeling echter niet van voltijdwerkers. Een belangrijke conclusie van het onderzoek is ook dat het volgen van scholing belangrijk is voor het op peil houden van iemands kennis en vaardigheden. Cursusparticipatie remt de kennisafname significant.

Vrouwen met zorgtaken
De participatiedip bij vrouwen rond het krijgen van kinderen kan leiden tot het verlies van menselijk kapitaal, waarschuwen de onderzoekers. Wie langer inactief is, komt moeilijker aan een baan en als dat wel lukt, gaat het vaak om een lager beroepsniveau. Als vrouwen voor de inactieve periode al een aantal jaren arbeidsmarktervaring hebben, corrigeert dat het negatieve effect van een loopbaanonderbreking. “Dit is een interessante bevinding, omdat het suggereert dat de vaardigheden die opgedaan zijn in de vorige baan niet geheel verloren gaan indien vrouwen zich voor een al dan niet langere tijd terugtrekken uit betaalde arbeid om voor hun kinderen te zorgen”, aldus de onderzoekers.


Kansen na ontslag
Tot slot blijkt uit de analyses dat ontslag om bedrijfseconomische reden de kans op werk in de toekomst verkleint. Vanuit de literatuur wordt aangenomen dat bij bedrijfseconomisch ontslag geen sprake is van een selectieproces op basis van de relatief lage productiviteit van de ontslagene. Wanneer ontslag via het UWV of na een faillissement tot stand komt, heeft dat twaalf maanden later echter nog negatieve gevolgen voor het loon.


Bron:
Universiteit Maastricht

Lees meer:
Wetenschappelijke publicatie: Depreciatie van menselijk kapitaal
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

jonggolde

  jonggolde


 • 0 - 25 berichten
 • 9 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 05 mei 2011 - 08:12

Dat ligt in feite niet aan het feit dat iemand wel of niet werkt of gewerkt heeft, maar aan de persoonlijkhied zelf. Veel mensen gebruiken hun hertsens (buiten het verplichte gebeuren op het werk) niet al te veel meer. Alles wat je niet gebruikt gaat minder functioneren.
Maar als je veel hobbies en interesses hebt, waarbij je je verstand moet gebruiken, maakt het echt niet uit of je wel of niet werkt. Dus ik vind de conclusie nogal kort door de bocht.

Veranderd door jonggolde, 05 mei 2011 - 08:12


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures