Springen naar inhoud

- - - - -

Schoon en goedkoop waterstof uit aardgas


  • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 11 mei 2011 - 14:14

Schoon en goedkoop waterstof uit aardgas

Het is mogelijk om waterstof uit aardgas te winnen bij veel lagere druk en temperatuur dan momenteel gebeurt, zonder dat hierbij CO2 in de atmosfeer terechtkomt. Mohamed Halabi onderzocht aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) de beste combinatie van katalysator en absorptiemateriaal. Halabi promoveerde maandag 9 mei.

Waterstof is een belangrijke grondstof in de petrochemische industrie. En het gaat in de toekomstige energievoorziening waarschijnlijk een hoofdrol spelen als energiedrager, mede doordat het schoon en onuitputtelijk is. Waterstof wordt nu voornamelijk nog gewonnen door stoomreforming van aardgas. Dit gebeurt bij hoge temperatuur (zo’n 850 graden Celsius) en hoge druk (tot wel 25 bar). Reforming is daardoor een energievretend proces, waarbij bovendien veel CO2 vrijkomt.

In de TU/e groep Chemische Reactor Technologie van prof.dr.ir. Jaap Schouten is een technologie ontwikkeld om bij lagere temperatuur en druk waterstof te winnen uit aardgas. Promovendus Halabi, die samenwerkte met het Energieonderzoek Centrum Nederland, heeft de productie van waterstof gedemonstreerd via zogeheten sorption enhanced catalytic reforming. Hij leverde het proof-of-principle voor deze technologie, het bewijs dat het werkt.

Lees verder: http://www.kennislin...tof-uit-aardgas

Bron: Kennislink

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures