Examenopgave spankracht

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 9

Examenopgave spankracht

Hoihoi!

Ik was bezig met het oefenen van examenopgaven, nu ben ik bij een opgave aangekomen die ik niet snap. Heb het al aan wat mensen gevraagd, maar die snappen het ook niet. Ook op havovwo.nl staat niet echt een grote uitleg.. Ik hoop dus dat jullie mij kunnen helpen!

Het gaat hier om opdracht 20 en 21.

http://havovwo.nl/vwo/vna/bestanden/vna10iopg5.pdf

Waar gaat de spankracht in dit geval naar toe? Wijst deze naar binnen en naar buiten? En hoe kan ik dit in het vervolg zien? En dan snap ik vooral niet hoe je kunt weten wanneer de spankracht groter of kleiner is..

Alvast bedankt!

Groetjes,

roos

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.271

Re: Examenopgave spankracht

Een touw of spaak of staaf of ketting geven alleen maar kracht door, ze leveren niet echt een actieve kracht.

De spankracht "wijst" niet ergens heen. Er wordt je alleen maar gevraagd letters te zetten bij spaken die een grotere resp. kleinere spankracht gaan leveren. M.a.w., spaken aan te wijzen die strakker komen te staan resp losser komen te staan.

Als je een gewichtje met een touwtje ophangt aan een haakje in het plafond, dan wijst bij eht gewichtje de spankracht naar boven, (houdt eht gewichtje omhoog) maar bij het haakje naar beneden (trekt aan het plafond). In zo'n wiel wijst de spankracht van de spaak nabij de velg naar binnen, en bij de naaf naar buiten. Maar nogmaals, je hoeft ze niet eens te tekenen.

Je kunt op je klompen aanvoelen welke spaken strakker komen te staan als er iemand op die fiets gaat zitten. In die spaken wordt dus de spankracht groter .
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Berichten: 9

Re: Examenopgave spankracht

Oke volgens mij snap ik het. Dankuwel!

Reageer