Springen naar inhoud

- - - - -

De mens is een visuele detective


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3134 berichten
  • VIP

Geplaatst op 15 mei 2011 - 10:52

De huissleutels in een keukenla vol troep. Of dat ene briefje met aantekeningen op een tafel bezaaid met andere papieren. De mens is in staat om in een oogopslag, in een tiende van een seconde, te bepalen of een gezocht object aanwezig is te midden van een verzameling andere voorwerpen. We kunnen dat dankzij ons brein dat pijlsnel berekent hoe groot de kans is dat het desbetreffende voorwerp zich tussen de andere spullen bevindt. Dat concludeert NWO-onderzoeker Ronald van den Berg.

Van den Berg onderzocht hoe ons brein te werk gaat als we een object zoeken te midden van andere objecten. Hij ontdekte dat dit heel efficiënt gebeurt. Zelfs als het voorwerp niet goed zichtbaar is, weten onze hersenen heel snel de juiste verbindingen te leggen. 'Ons brein blijkt de beschikbare informatie zo goed mogelijk te gebruiken. We noemen dat optimaal zoekgedrag', vertelt Van den Berg.

Optimaal zoeken betekent: het brein berekent hoe waarschijnlijk het is dat het gezochte object in het beeld aanwezig is. Alleen als die waarschijnlijkheid groter is dan 50% zegt het brein: ja, het gezochte voorwerp is er. 'Je zou kunnen zeggen de mens een visuele detective is', aldus Van den Berg.

Op basis van hun uitkomsten hebben Van den Berg en zijn collega's met computersimulaties een neuraal netwerk gebouwd dat hetzelfde zoekgedrag vertoont als mensen. Met dit netwerk kunnen zij hun onderzoek verder uitbouwen.


Bron:
NWO

Wetenschappelijke publicatie:Wei Ji Ma, Vidhya Navalpakkam, Jeffrey M Beck, Ronald van den Berg & Alexandre Pouget: Behavior and neural basis of near-optimal visual search
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures