Springen naar inhoud

- - - - -

Verminderd ziekte-inzicht bij patiŽnten met schizofrenie hangt samen met sociale vaardigheden


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 mei 2011 - 16:30

Een verminderd ziekte-inzicht komt voor bij meer dan de helft van de patiŽnten met schizofrenie. Om te begrijpen waarom sommige patiŽnten niet goed door hebben wat er met ze aan de hand is en anderen wel, heeft Lisette van der Meer van het Universitair Medisch Centrum Groningen onderzoek gedaan naar de relatie tussen sociale vaardigheden en ziekte-inzicht. Het kunnen herkennen en begrijpen van de emoties van anderen en jezelf en de manier waarop patiŽnten omgaan met negatieve ervaringen hangen samen met ziekte-inzicht bij deze patiŽnten. De hersengebieden die betrokken zijn bij deze sociale vaardigheden vertonen overlap en zijn minder actief bij patiŽnten met schizofrenie in vergelijking met gezonde mensen. Op 25 mei 2011 promoveert Van der Meer op haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Slecht ziekte-inzicht bij schizofrenie patiŽnten kan grote problemen veroorzaken in het herstel van deze patiŽnten. Het leidt vaak tot een verminderde therapietrouw en problemen in de omgang met familieleden en hulpverleners. PatiŽnten met een verminderd inzicht ontkennen of bagatelliseren hun ziekte en zijn niet geneigd de aanwezige symptomen toe te schrijven aan hun psychiatrische stoornis.

Jezelf zien zoals anderen je zien
Het onderdrukken van je eigen perspectief en het aannemen van dat van een ander, maakt dat je van een afstandje naar jezelf kunt kijken om te proberen jezelf te zien zoals anderen je zien. Met andere woorden, als je de symptomen die je ervaart en de gevolgen van je stoornis vanuit andermans perspectief kunt bekijken, kan dit leiden tot beter ziekte-inzicht. Van de Meer suggereert dat een gebrek aan ziekte-inzicht bij patiŽnten met schizofrenie mogelijk samenhangt met de vaardigheid om hun eigen karaktereigenschappen en vaardigheden te evalueren.

Relativeren negatieve gebeurtenissen
De twee belangrijkste strategieŽn die mensen normaal gesproken gebruiken om met negatieve gebeurtenissen om te gaan zijn herinterpreteren (ofwel relativeren) en onderdrukken van het gevoel. Het vermogen om negatieve ervaringen te relativeren wordt gezien als een gezondere reactie dan het onderdrukken van emoties. In haar onderzoek heeft Van der Meer aangetoond dat patiŽnten met schizofrenie vaker dan gezonde personen gebruik maken van de strategie om hun negatieve emoties te onderdrukken. De patronen van hersenactiviteit die werden gemeten leken erop te duiden dat schizofreniepatiŽnten minder gebruik maken van het hersengebied dat een belangrijke rol speelt in dit proces.

Beter begrijpen
Schizofrenie is een complexe stoornis waarbij vele processen in de hersenen anders verlopen dan bij gezonde personen het geval is. De kennis uit dit onderzoek kan worden ingezet om patiŽnten met schizofrenie beter te begrijpen en hen te helpen in het omgaan met hun stoornis.


Bron:
Rijks Universiteit Groningen
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures