Springen naar inhoud

Meerkeuze: serieschakeling van condensatoren (2)


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Uomo Universale

  Uomo Universale


 • >250 berichten
 • 411 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 mei 2011 - 12:55

Een serieschakeling van 2 identieke, ongeladen condensatoren werden verbonden met een batterij met een emk. Tijdens het volledig opladen van de condensator verlaat lading -Q de negatieve pool van de batterij. De lading op de positieve plaat van iedere condensator en het potentiaalverschil over iedere condensator bedragen na opladen:

A. Q/2 en V/2
B. Q en V
C. Q en V/2
D. Q/2 en V

------------------------------------------

Dit zou ik intu´tief (zonder formules) oplossen. Als er -Q is weggegaan van de negatieve pool, staat er dus een lading -Q op de negatieve plaat van de condensator => Er staat een lading +Q op de positieve plaat van de condensator => Er staat een lading -Q op de negatieve plaat van de andere condensator (om de elektroneutraliteit tussen beide condensatoren te bewaren) => Er staat een lading +Q op de positieve plaat van de andere condensator.
Conclusie: beide positieve platen hebben een lading +Q

Aangezien beide een gelijke lading dragen, en beiden een gelijke capaciteit hebben, zullen ze ook een gelijk potentiaalverschil hebben. Als de uitgezonden spanning V bedraagt, zal deze zich dus verdelen, en zal elke condensator dus over een potentiaalverschil V/2 staan.

Conclusie: antwoord C.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Burgie

  Burgie


 • >250 berichten
 • 582 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 mei 2011 - 14:19

Lijkt me correct.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures