Springen naar inhoud

Optica


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Leonoor

  Leonoor


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 23 mei 2011 - 21:50

Hieronder een examenvraag waar ik maar niet uit kom,, de vragen a en b lukken, maar c en d zijn een raadsel voor me.

Ik snap niet goed wat de bedoeling is, behalve dat ze dus bij c zeggen dat de beide afbeeldingen als het ware in elkaar over moeten lopen. Maar hoe ik de lichtbundel verder moet tekenen volg ik niet.

Als ik aan beeldsafstand denk, gaat het dus tussen de afstand tussen de lens en het geconstueerde beeld. Maar in deze opgave heb ik echt het idee dat ik hier niets mee op schiet. Optica is niet mijn beste onderdeel van natuurkunde, dus ik hoop dat iemand mij een beetje op weg kan helpen met de vragen c en d.

Geplaatste afbeelding

Mvg, Leonoor

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46341 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 23 mei 2011 - 23:57

Laten we voor uitleg van het principe lens B even wegdenken. Lens A is positief, en een positieve lens geeft in de meeste gevallen een beeld netjes n de lens. In dit geval echter staat het voorwerp L (kennelijk) binnen de brandpuntsafstand van lens A, en is er geen beeld n de lens, want de bundel uit L komt niet n de lens netjes in 1 beeldpunt . Volg je de constructieregels (en ik zie je al een constructiestraal door het optisch midden van A tekenen) dan ontstaat er wl een virtueel beeld L':

leonoor2.png


Elk oogje denkt het lichtpunt vanuit een zekere richting te zien, combineer je die gegevens (en je ogen doen dat) dan lijkt het lichtpunt dus verder van de lens te staan, in het snijpunt van die kijkrichtingen.

Zelfde truuk kun je toepassen op de lenscombinatie, wlke weg de lichtstralen ook volgen door om het even welk idioot lenzenstelsel, combineer de kijkrichtingen van een paar stralen n het lenzenstelsel en je vindt het virtuele beeld, en kunt in ieder geval de beeldafstand vanaf de laatste lens meten.

leonoor.png


Ik heb er een n plaatje van gefabriekt, en al kreeg ik het zo 123 net niet netjes aan elkaar geplakt, de bedoeling zal hopelijk duidelijk zijn, voorzover dat nog niet het geval was. .

Dus C zou nou moeten lukken?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Leonoor

  Leonoor


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 24 mei 2011 - 14:44

Ja nu kom ik er wel uit. Bedankt voor uw hulp!

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures