Springen naar inhoud

Vanwaar de eerste kennis: ontwikkeling ruimtevaart


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Alexander Hartmans

  Alexander Hartmans


 • >1k berichten
 • 1286 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 september 2005 - 11:29

Het ruimte tijdperk begon tijdens de tweede wereldoorlog. In 1941 lukte het Wenher von Braun om de V-1 de lucht in te krijgen. De V-1 werd opgevolgd door de V-2. Na de oorlog werd o.a. Wenher von Braun de drijvende kracht achter o.a. de Apollo-missies.
In oktober 1957 werd door de USSR de 1e sateliet in een baan om de aarde gebracht en de ontwikkeling van de ruimtevaart is geschiedenis.

Wat ik graag zou willen weten is, waar komt de kennis vandaan om exact te weten wat zich buiten de dampkring bevind. Hoe kan het zijn dat wetenschappers in die dagen kon weten, zonder er ooit te zijn geweest, wat zich precies buiten onze dampkring gaande was? Hoe konden wetenschappers weten hoe aparatuur ontwikkeld kon worden om functioneel buiten de dampkring haar werk kon doen? Hoe was het mogelijk om van de aarde te berekenen wat de gevolgen zou zijn om de eerste mens de ruimte in te schieten en zelfs op de maan te zetten zonder ooit te zijn geweest?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

sen...

  sen...


 • >250 berichten
 • 367 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 september 2005 - 14:32

Het lijkt me dat een alsmaar groeiende kennis van de ruimte via allerlei oberservaties, interpretaties van de verkregen data en theoretische bespiegelingen er uiteindelijk toe hebben geleid tot "de grote sprong in het diepe".
Living on Earth can be expensive, but it does include a free trip around the sun.

#3

Alexander Hartmans

  Alexander Hartmans


 • >1k berichten
 • 1286 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 september 2005 - 15:14

Het lijkt me dat een alsmaar groeiende kennis van de ruimte via allerlei oberservaties, interpretaties van de verkregen data en theoretische bespiegelingen er uiteindelijk toe hebben geleid tot "de grote sprong in het diepe".


Ok, maar hoe dan, ik bedoel met welke technische middelen, modelen om presies te meten wat zich buiten onze dampkring bevinden?

#4

Betelgeuze

  Betelgeuze


 • >100 berichten
 • 118 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 september 2005 - 19:53

Een telescoop bvb
(d ) = (1-2Gm/r)dt - (r/(r-2Gm)dr - rd -rsin d

#5

Brinx

  Brinx


 • >1k berichten
 • 1433 berichten
 • Lorentziaan

Geplaatst op 28 september 2005 - 22:48

Voor een schatting van de dikte van de atmosfeer kun je mooi de hydrostatische vergelijking gebruiken. Je kunt daarmee afleiden dat de dichtheid van de lucht in de atmosfeer exponentieel afneemt met de hoogte, en dat dus op grotere hoogten de dichtheid verwaarloosbaar klein wordt. Verder kun je door astronomische waarnemingen van de planeten zien dat ze blijkbaar bolvormig zijn, en van de vorm van (een deel van) de aardschaduw op de maan bij een maansverduistering kun je ook zien dat deze altijd rond is. De bolvormigheid van de aarde kan op meerdere manieren worden aangetoond zonder de ruimte in te hoeven, trouwens.

Wanneer je het gegeven van de dichtheidsverdeling in de aardatmosfeer koppelt aan de bolvormigheid van de hemellichamen ben je al een heel eind met het uitvinden van de toestand in de ruimte. Je kunt ook afleiden dat de sterren en planeten dezelfde elementen bevatten als de elementen die we hier op aarde kunnen vinden door gebruik te maken van spectroscopie. De absolute grootte van hemellichamen is wat lastiger te bepalen. Zie http://www.astro.was...enes/intro.html voor een leuke 'handleiding' om de grootten van de aarde, maan en zon te bepalen.

Het gedrag van objecten in een baan om de aarde of zon kan afgeleid worden uit, nou ja, het gedrag van objecten in een baan om de aarde of de zon! Hier vandaan is het een 'klein' stapje naar de wetten van Kepler, en met wat Newton erbij kun je al flink nauwkeurige baanvoorspellingen maken.

Als je wat wilt horen over hoe men 'wist' dat raketten zouden werken (dat wist men uiteraard niet echt van tevoren), kun je iets opzoeken over Konstantin Tsiolkovsky en zijn raketvergelijking ( http://en.wikipedia....Rocket_equation ). Deze man had, door gebruik te maken van de Newtoniaanse bewegingswetten, al een heel goed idee gekregen van hoe een (toen nog nooit gebouwde) grote lanceerraket kon werken - het principe van de meertrapsraket, dat hij bedacht heeft, gebruiken we nu om in de ruimte te komen.

Heb je hier wat aan?

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures