Springen naar inhoud

- - - - -

Hoe horken leiders worden


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 29 mei 2011 - 09:25

Dat leiders meer ‘normoverschrijdend’ gedrag vertonen, was al bekend. Voor het eerst hebben onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam nu onderzocht of het ook andersom werkt: maakt normoverschrijdend gedrag je ook een leider?

Normoverschrijdend gedrag
In een serie experimenten tonen de onderzoekers aan dat verschillende soorten normoverschrijdend gedrag een idee van macht geven. Proefpersonen die bijvoorbeeld te maken krijgen met iemand die zomaar koffie van een ander pakt, iemand die te laat komt en met z’n voeten op tafel gaat zitten, iemand die sigarettenas niet in de asbak maar op de grond gooit, vinden deze persoon machtiger dan proefpersonen die te maken krijgen met iemand die zich wel volgens de norm correct gedraagt.

Berlusconi
Volgens onderzoeker Astrid Homan van de faculteit Psychologie en Pedagogiek van de Vrije Universiteit is er sprake van een zichzelf versterkend effect: als je macht hebt, vertoon je meer normoverschrijdend gedrag - en als je dat doet, denken mensen dat je meer macht hebt. Homan: “Berlusconi is daarvan een prachtig voorbeeld: hij overschrijdt continu de norm, maar blijft ook continu aan de macht.” Dit onderzoek brengt dus niet alleen maar positief nieuws, zo zegt Homan: “Liever dan mensen te adviseren dat ze zich als een hork gedragen om zo aan de macht te komen, adviseer ik mensen om erop bedacht te zijn dat ze dus iemand macht toekennen op basis van diens gedrag.”

Bron:
Vrije Universiteit Amsterdam

Wetenschappelijke publicatie:
Gerben A. Van Kleef, Astrid C. Homan, Catrin Finkenauer, Seval Gündemir and Eftychia Stamkou: Breaking the Rules to Rise to Power: How Norm Violators Gain Power in the Eyes of Others

Lees meer:
Medical Xpress
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures