Springen naar inhoud

Energie onttrekken uit zwart gat


  • Log in om te kunnen reageren

#1

physicalattraction

    physicalattraction


  • >1k berichten
  • 3254 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 07 juni 2011 - 09:37

Ik heb iets gelezen over zwarte gaten. Er blijken vier soorten zwarte gaten te zijn. Drie van die vier bevatten energie. In theorie zou het mogelijk zijn een apparaat te ontwikkelen om een zwart gat (van één van de drie soorten die wel energie bevatten) in een baan rond de aarde te brengen, en vervolgens een apparaat te ontwikkelen waarmee het mogelijk is energie aan dat zwart gat te onttrekken. Op die manier zou een energievoorraad op te slaan zijn waar de bevolking van heel de aarde miljoenen jaren mee zou voortkunnen.

In theorie is dit mogelijk (theorie van Roger Pentrose: energie onttrekken aan een zwart gat, beschreven in o.a. "Einsteins geesteskind: De relativiteitstheorie relatief eenvoudig uiteengezet" van Barry Parker). Mijn vraag is dit nu:
Is dit een grote fantasie, of is dit mogelijk ooit echt realiseerbaar (en met ooit bedoel ik dat mensen er echt van overtuigd zijn dat dit zal kunnen, en niet binnen 5000 jaar of zo)?


Ik denk dat je de opzet van dat idee niet helemaal mee hebt.

Vroeger dacht men dat zwarte gaten zuiver eenrichtingsverkeer was. Dus dingen vallen erin, maar komen er nooit meer uit. Dus ook energie niet, zou je op het eerst gezicht denken.

Nu is er achteraf wel een systeem bedacht, die dat toch weet te omzeilen en die energie kan onttrekken aan de draaibeweging van een zwart gat. Op die manier is het inderdaad theoretisch mogelijk om energie uit een zwart gat te halen. Dat idee was feitelijk revolutionair. Voorheen dacht men dat het onmogelijk was.

Maar die machine is dus zuiver hypothetisch, bovendien heeft ze geen praktisch nut. Het grote nut van die machine is als gedachtenexperiment om te bevestigen dat je wel degelijk energie uit een zwart gat kunt onttrekken.

Misschien zal men er ooit wel in slagen om het te kunnen maken, maar zal men het waarschijnlijk toch niet doen, omwille van het veel te kleine praktische nut. Het is niet dat er zo ongelofelijk veel energie op te rapen valt.


Verplaatst vanuit algemeen natuurkunde forum naar relativiteitsforum.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures