Hemizygoot

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

Hemizygoot

Ik zit vast met het studeren bij het volgende stuk.

dit staat er in onze cursus:

"X- en Y-chromosomen zijn heterosomen, ze zijn niet homoloog en bevatten dus verschillende genen. Het gevolg is dat bij mannen de allelen niet kunnen worden gedomineerd door een andere allel op het homologe chromosoom want er is geen andere homoloog chromosoom. Een allel op het X-chromosoom zal bij een man altijd tot uiting komen, zelfs als het recessief is. Omdat mannen van de genen op het X-chromosoom maar één allel hebben zijn ze hemizygoot voor deze genen"

Mijn vragen zijn:

1) Waarom zal een allel op het X-chromosoom bij een man altijd tot uiting komen zelfs al is het reccesief? Komt dit omdat het niet gedomineerd kan worden door een andere allel omdat het er niet is?

2) Wat is nu eigenlijk hemizygoot? Is dat er maar één allel bestaat op een gen, en waarom is dat. Waarom zijn er geen meerdere allelen mogelijk op het X-chromosoom?

Gebruikersavatar
Berichten: 247

Re: Hemizygoot

Mannen hebben een XY geslachtschromosoom. Nu, zoals je cursus zegt zijn X en Y chromosomen heterosoom, dat wil dus zeggen dat op chromosoom X een gen ligt dat geen 'tweede (soms lichtverschillende) versie' heeft van zichzelf op een homoloog X chromosoom, omdat er simpelweg geen X chromosoom is (maar een Y).

Dus je eerste antwoord is juist geredeneerd.

Je tweede vraag: hemizygoot wil zeggen dat er een genlocus aanwezig is in slechts 1 versie in een diploide organisme. Dus zoals bij mannelijke XY chromosomen het geval is.

Let wel op de definitie van een allel: dit is een bepaalde versie van een gen(locus). Er zijn normaal gezien altijd twee allelen van genen aanwezig in een chromosomenpaar.

Berichten: 2

Re: Hemizygoot

Snap het nog altijd niet denk ik. Als er op X chromosoom A aanwezig is. Dan kan die A toch een meerdere vormen voorkomen namelijk A en a ? Dat zijn toch meerde allellen, het enigste is dat een recessieve a niet gedomineerd kan worden omdat er geen andere is, dus eigenlijk is er maar één mogelijkheid A. Wordt er dat bedoelt?

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Hemizygoot

Precies. Elk chromosoom kan slechts 1 locus bevatten. Bij een normaal chromosoom paar heeft dit tot gevolg dat je met hetero of homozygote variatie te maken hebt. Wanneer er geen zuiver paar is (in het geval van X en Y) dan heb je te maken met een hemizygote variatie. Hierbij is op het ene chromosoom het locus aanwezig en op het andere helemaal niet.
"Meep meep meep." Beaker

Reageer