Massapercentage azijnzuur in azijn
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 29
Massapercentage azijnzuur in azijn
Hoi,
Ik heb morgen een repetitie scheikunde, en ik ben nu hard aan het oefenen. Ik ben alleen een opdracht tegengekomen, waarvan ik niet weet hoe ik hem op moet lossen. Zou één van jullie hierbij misschien kunnen helpen?
Dit is de vraag:
50 mL azijn wordt verdund tot 500 mL oplossing. Hiervan wordt 50 mL getitreerd met 42,50 mL 0,0900 M natronloog.
Bereken het massapercentage azijnzuur (ethaanzuur) in de azijn. De dichtheid van azijn is 1,04 g mL-1. (antw. 4,4%)
Alvast bedankt!
Ik heb morgen een repetitie scheikunde, en ik ben nu hard aan het oefenen. Ik ben alleen een opdracht tegengekomen, waarvan ik niet weet hoe ik hem op moet lossen. Zou één van jullie hierbij misschien kunnen helpen?
Dit is de vraag:
50 mL azijn wordt verdund tot 500 mL oplossing. Hiervan wordt 50 mL getitreerd met 42,50 mL 0,0900 M natronloog.
Bereken het massapercentage azijnzuur (ethaanzuur) in de azijn. De dichtheid van azijn is 1,04 g mL-1. (antw. 4,4%)
Alvast bedankt!
- Berichten: 3.963
Re: Massapercentage azijnzuur in azijn
We willen je helpen, maar wat heb je zelf al bedacht?
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill
-
- Berichten: 29
Re: Massapercentage azijnzuur in azijn
Ik heb de reactievergelijking: CH3COOH + OH- → CH3COO- + H2O
Er is 42,50 mL NaOH, 0,0900 M. 43,50 * 0,0900 = 3,825 mmol OH-. En dan raak ik in de war. Volgens mij heb je ook 3,825 mmol CH3COO-, als je dat keer de molaire massa (59,044) doet, krijg je 225,84 mgram CH3COO-. Dat is dus 0,22584 gram CH3COO-.
Je hebt 50 mL CH3COOH, dat is 100 keer zo klein (door verdunnen etc.), dus je doet 0,5 mL * 1,04 = 0, 52 gram CH3COOH.
Maar ik weet zeker dat ik hier iets fout heb gedaan, want als ik nu het percentage uitreken kom ik op een heel ander getal uit!
Er is 42,50 mL NaOH, 0,0900 M. 43,50 * 0,0900 = 3,825 mmol OH-. En dan raak ik in de war. Volgens mij heb je ook 3,825 mmol CH3COO-, als je dat keer de molaire massa (59,044) doet, krijg je 225,84 mgram CH3COO-. Dat is dus 0,22584 gram CH3COO-.
Je hebt 50 mL CH3COOH, dat is 100 keer zo klein (door verdunnen etc.), dus je doet 0,5 mL * 1,04 = 0, 52 gram CH3COOH.
Maar ik weet zeker dat ik hier iets fout heb gedaan, want als ik nu het percentage uitreken kom ik op een heel ander getal uit!
- Berichten: 3.963
Re: Massapercentage azijnzuur in azijn
Tot hier gaat het goed! Al moet dat laatste CH3COOH zijn, maar dat bedoelde je denk ik.tessa13 schreef:Ik heb de reactievergelijking: CH3COOH + OH- → CH3COO- + H2O
Er is 42,50 mL NaOH, 0,0900 M. 43,50 * 0,0900 = 3,825 mmol OH-. En dan raak ik in de war. Volgens mij heb je ook 3,825 mmol CH3COO-,
Vervolgens ga jij in grammen rekenen, maar voor oefening omtrent stochiometrie blijft je eigenlijk het best in mol of mol/L werken.
Die 3,825 mmol CH3COOH is dus correct, als je nu weet dat dit aanwezig is in 50ml oplossing kan je dan de concentratie van die oplossing berekenen?
Vervolgens is dit zoals je aangaf een verdunde oplossing, die echter geen 100x kleiner is dan het origineel maar ...
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill
-
- Berichten: 29
Re: Massapercentage azijnzuur in azijn
Je hebt dus 3,825 mmol CH3COOH in 50 mL. M = 3,825 / 50 = 0,0765. Hij is 10 keer kleiner dan het origineel (denk ik). In het origineel zat dus 0,765 mol per liter.Kravitz schreef:Tot hier gaat het goed! Al moet dat laatste CH3COOH zijn, maar dat bedoelde je denk ik.
Vervolgens ga jij in grammen rekenen, maar voor oefening omtrent stochiometrie blijft je eigenlijk het best in mol of mol/L werken.
Die 3,825 mmol CH3COOH is dus correct, als je nu weet dat dit aanwezig is in 50ml oplossing kan je dan de concentratie van die oplossing berekenen?
Vervolgens is dit zoals je aangaf een verdunde oplossing, die echter geen 100x kleiner is dan het origineel maar ...
- Berichten: 3.963
Re: Massapercentage azijnzuur in azijn
Dit is helemaal correct!
Nu weet je de beginconcentratie van azijnzuur (namelijk 0,765 mol/L), hieruit kan je berekenen hoeveel mol er op die oorspronkelijke 50 ml aanwezig was. Eenmaal als je dit weet kan je deze molhoeveelheid omrekenen naar gram, één kleine opmerking hierbij is dat de molaire massa van azijnzuur ongeveer 60,05g/mol is.
Lukt dit?
Nu weet je de beginconcentratie van azijnzuur (namelijk 0,765 mol/L), hieruit kan je berekenen hoeveel mol er op die oorspronkelijke 50 ml aanwezig was. Eenmaal als je dit weet kan je deze molhoeveelheid omrekenen naar gram, één kleine opmerking hierbij is dat de molaire massa van azijnzuur ongeveer 60,05g/mol is.
Lukt dit?
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill
-
- Berichten: 29
Re: Massapercentage azijnzuur in azijn
In de oorspronkelijke 50 mL was dus 0,050 * 0,765 = 0,003825 mol azijnzuur aanwezig. 0,003825 * 60,05 = 0,230 gram azijnzuur. De 50 mL deel je door 10, dat is 5 mL. 5 * 1,04 = 5,2 gram azijn. (0,230 / 5,2) * 100% = 4,4 %!Kravitz schreef:Dit is helemaal correct!
Nu weet je de beginconcentratie van azijnzuur (namelijk 0,765 mol/L), hieruit kan je berekenen hoeveel mol er op die oorspronkelijke 50 ml aanwezig was. Eenmaal als je dit weet kan je deze molhoeveelheid omrekenen naar gram, één kleine opmerking hierbij is dat de molaire massa van azijnzuur ongeveer 60,05g/mol is.
Lukt dit?
Ik heb nog één klein vraagje; waarom deel je de 50 mL door 10 (ik heb dit gedaan omdat het antwoord anders niet klopt)?
Heel erg bedankt voor de hulp.
- Berichten: 3.963
Re: Massapercentage azijnzuur in azijn
Ik heb nog één klein vraagje; waarom deel je de 50 mL door 10 (ik heb dit gedaan omdat het antwoord anders niet klopt)?
De reden hiervoor is omdat je in het lijntje daarboven een klein rekenfoutje maakte
Op die manier bekom je 2,3g azijnzuur.In de oorspronkelijke 50 mL was dus 0,050 * 0,765 = 0,003825 mol azijnzuur aanwezig. 0,003825 * 60,05 = 0,230 gram azijnzuur.
en vervolgens voor de totale massa : 50ml * 1,04 g/ml = 52 g
Wat levert:
\(\frac{2,3}{52}\cdot 100 = 4,4\)
Graag gedaan! En succes morgen!Heel erg bedankt voor de hulp.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill
-
- Berichten: 29
Re: Massapercentage azijnzuur in azijn
Oh!!! Nu snap ik het!
Echt heel erg bedankt, nu snap ik alles van het hoofdstuk!
Echt heel erg bedankt, nu snap ik alles van het hoofdstuk!