Integraal

Moderators: dirkwb, Xilvo

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 306

Integraal

Ik ben aan het proberen een schijnbaar eenvoudige integraal op te lossen. Alleen schijnt hij taaier te zijn dan gedacht. Weet er iemand een oplossing?

I=integraal van (1-x^4)^(1/4)dx

Alvast bedankt.
Geloven staat vrij, maar kwak blijft kwak.

Gebruikersavatar
Berichten: 24.578

Re: Integraal

Hij is taaier dan hij lijkt omdat je hem niet kan primitieveren met behulp van de elementaire functies.

Re: Integraal

Waarschijnlijk is het niet mogelijk om voor de functie (1-x^4)^(1/4) een primitieve te vinden in termen van standaardfuncties (veeltermen, wortels, goniometrische, hyperbolische, exponentiële en logaritmische functies). De functie heeft natuurlijk wel een primitieve (voor x tussen -1 en 1 uiteraard) want de integraal bestaat en is eindig.

Als de integratiegrenzen 0 (ondergrens) en 1 (bovengrens) zijn dan komt er uit deze integraal (Γ(1/4)²)/(8√π), wat ongeveer gelijk is aan 0,927037... . Hierin is Γ de Euler-gamma functie, een uitbreiding van de faculteitsfunctie (n!) naar de reële (of complexe) getallen.

Het zou goed mogelijk kunnen zijn dat je voor andere grenzen (anders dan [0,1], [-1,1] of [-1,0]) de integraal niet exact kunt berekenen, maar alleen numeriek kunt benaderen. Aan de andere kant, je weet nooit wat voor vreemde formules er soms opduiken; wie weet vindt iemand ooit nog eens een exacte waarde van deze integraal met andere integratiegrenzen.

Gebruikersavatar
Berichten: 306

Re: Integraal

Bedankt.
Geloven staat vrij, maar kwak blijft kwak.

Reageer