Springen naar inhoud

- - - - -

Hoe quercetine in groenten hartgezondheid bevordert


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 19 juni 2011 - 09:26

TNO presenteert onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van quercetine, een natuurlijke antioxidant in thee en vele soorten groenten en fruit. Vanwege de verwachte positieve effecten van quercetine op ontsteking, oxidative stress en ongewenste celgroei, zou het een veelbelovend voedingsmiddel kunnen zijn om hart- en vaatgezondheid te bevorderen.

Onderzoekers van TNO gebruikten humane cellen en geavanceerde gen-analyse methoden om aan te tonen dat quercetine de ontsteking in de bloedvaten vermindert en hierdoor aderverkalking voorkómt.

Bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoek duidde er al op dat mensen die relatief hoge hoeveelheden quercetine via hun voeding binnenkrijgen weinig hart- en vaatziekten hebben. Voorbeelden van voedingsmiddelen die veel quercetine bevatten zijn thee, appelen, druiven, citrusvruchten, tomaten, broccoli en groene bladgroenten. Quercetine is een polyfenol, een groep van stoffen waaronder ook antioxidanten vallen. Men verwachtte dat de gezondheidsvoordelen van quercetine optreden vanwege de antioxidatieve en anti-inflammatoire eigenschappen ervan. Dat heeft TNO nu bevestigd en achterhaald hoe quercetine precies werkt. Nu wordt het mogelijk er het maximale voordeel uit te halen.

Bijdrage een voorkómen ziekte en verhogen weerbaarheid
Robert Kleemann, senior wetenschapper bij TNO: “Wij streefden ernaar om twee hoofdvragen met ons onderzoek te beantwoorden: Heeft quercetine het verwachte anti-inflammatoire effect als het aan voeding toegevoegd wordt? En zo ja, hoe werkt quercetine in het lichaam? Als we beter begrijpen hoe ons lichaam op voedingsstoffen reageert, dan kunnen we deze kennis vertalen in concrete adviezen en zo een bijdrage leveren aan het voorkómen van ziekte en een verhoging van de weerbaarheid.”


Bron:
TNO


Wetenschappelijke publicatie (abstract):
Robert Kleemann, Lars Verschurena, Martine Morrisona, Susanne Zadelaara, Marjan J. van Erka, Peter Y. Wielingaa and Teake Kooistraa: Anti-inflammatory, anti-proliferative and anti-atherosclerotic effects of quercetin in human in vitro and in vivo models
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures