Springen naar inhoud

Stelling: mexicaanse griep, ehec: paniekvoetbal of terechte zorgen?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Lala

  Lala


 • >1k berichten
 • 3149 berichten
 • VIP

Geplaatst op 23 juni 2011 - 20:32

Risico's voor de volksgezondheid worden overdreven door de media. Dat is de stelling en het is een stevige.

Met de zeer recente uitbraak van EHEC-bacterie in Duitsland en natuurlijk de mexicaanse griep van 2 jaar geleden vers in het geheugen en de gigantische hoeveelheid vaccins die destijds overbodig waren ingekocht door de Nederlandse overheid stellen we deze vraag. Speelt de media paniekvoetbal met betrekking tot uitbraak van ziektes of kunnen we niet voorzichtig genoeg zijn?

De EHEC-bacterie is een multi-resistente E. coli, dat is blijkbaar erg gevaarlijk, maar waarom? Er zijn pathogene bacteriŽn waar antibiotica al geen vat meer op heeft. Als het moment komt dat antibiotica niet meer werkt, is de moderne geneeskunde opeens 120 jaar terug in de tijd. Heeft de media wel gelijk?

Geef hier je mening!
Appareo decet nihil munditia?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

nweenink

  nweenink


 • 0 - 25 berichten
 • 7 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 24 juni 2011 - 06:08

Ik zou het zelfs algemener willen stellen: De media overdrijft.
Zodra er ook maar iets gebeurd wordt direct het woord 'ramp', 'catastrophe' of 'drama' gebruikt, meestal gevolgd door 'een relaas van slachtoffers'. Er is een gaslek waarbij een geiser ontploft en direct krijgt de kijker een drama voorgespiegelt dat zijn weerga niet kent! Vaak blijkt het enorm mee te vallen, heeft het vermeende slachtoffer slechts een paar schrammen en sneetjes. Ik durf zelfs te stellen dat met name de 'nieuws- en aktualiteitenprogramma's van de commerciele omroepen zich hier schuldig aan maken: SBS, Hart van Nederland, dat soort.
Ten aanzien van EHEC deed de overheid vrolijk mee: eerst waren het komkommers, toen de hamburgers, een uur later gevolgd door de tauge en uiteindelijk kregen de rode bieten de schuld! Enige terughoudendheid was op zijn plaats geweest. Men had beter kunnen melden dat de oorzaak nog niet geheel bekend was. Blijkbaar is de snelheid van de informatie en de berichtgeving tegenwoordig belangrijker dan de inhoud...
If you choose not to decide you still have made a choice...

#3

Thorgil

  Thorgil


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 24 juni 2011 - 08:29

De media overdrijft vaak. Of dit terecht is heb ik verder geen kijk op.
Wat het grote probleem met de EHEC bacterie is is dat hij is dus in Duitsland gevonden, maar niemand in Duitsland werkt met elkaar samen. Ze hebben meerdere, afzonderlijke, onderzoeken lopen op zoek naar de EHEC bacterie. Die werken nauwelijks met elkaar samen. Dan vinden ze in Berlijn dat de bacterie in de tauge zit, hoppakee. Weg met de tauge. In Koln vinden ze de bacterie in de rode biet. Hopaa, die ook weg. Doordat ze op punt A dit zeggen, en op punt B iets anders komt er veel spanning van wat nou 'echt zo is'. Die spanning wordt vooral 'geholpen' door de media.
Het lijkt mij algemeen bekend dat zenders zoals SBS6, brandzenders zijn. Als er iets is schreeuwen zij het hardst. En de mensen kijken ernaar, omdat op SBS6 veel programmas komen die de Nederlandse bevolking kijkt.
De EHEC bacterie is schadelijk ja, dat blijkt nu wel nu er een aantal aan zijn gestorven. Ik zie het niet dat wij terug in de tijd zijn gegaan, maar er is gewoon wat bij gekomen. Een bacterie die tauge, komkommers etc. gewoon lekker vind. Meer kan je er niets tegen zeggen. Er zijn zoveel bacterien waar eerst mensen aan gestorven zijn en nu zijn wij resistent. Denk maar aan de bacterien die wij, westerlingen, mee namen naar America en de Indianen daar. Het is gewoon een nieuw keerpunt in de evolutie, en nu sterven er mensen die er niet resistent tegen zijn. Zelf denk ik ook dat levens stijl heel erg veel invloed heeft op de EHEC bacterie. Als je je hele leven van de luxe en schoonheid genoten hebt, is je weerstand gewoon lager. Dus zeker, voor sommigen zal het zeker wel heel erg belangrijk zijn, en voor sommigen minder.

Veranderd door Thorgil, 24 juni 2011 - 08:38


#4

kweetnie

  kweetnie


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 24 juni 2011 - 09:20

Het probleem zit em erin dat er zeer vakbekwame wetenschappers en deskundigen om hun professionele mening wordt gevraagd.
Deze mensen geven naar eer en geweten een antwoord dat evenwichtig en overwogen met ter zake doende kennis en ervaring wordt geformuleerd.
Vervolgens wordt er in deze ter zake doende antwoorden en meningen, door al dan niet media geile en kijkcijfer beluste journalisten en programma makers, geknipt en geplakt tot het lekker bekt en een spectaculaire kop oplevert. Ook wordt er vaak door de media een versimpelde samenvatting gemaakt die, net als de lekker bekkende en spectaculaire kop, leuk klinkt maar feitelijk nog maar weinig met de waarheid te maken heeft.

Dat neemt overigens niets weg van het feit dat wij in onze Westerse samenleving in veel opzichten buitengewoon onverstandig omgaan met de middelen en kennis die wij tot onze beschikking hebben. Want hoe de media ook omgaat met de nieuws feiten, zonder vonkje kunnen ook zij geen vuur maken!

Veranderd door kweetnie, 24 juni 2011 - 09:29


#5

renser

  renser


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 24 juni 2011 - 10:19

de media kunnen alles alleen maar opkloppen, omdat anders niemand de items leest.

Waar het hier om gaat is of iets als de griep en EHEC echt een probleem zijn, dan wel kunnen worden.
Wat in alle discussies vaak wordt vergeten is dat we dankzij alle epidemieŽn in het verleden aardig goed weten hoe we hygiŽnisch moeten werken, ooik al wordt dat niet altijd even strikt gedaan; als het nodig is kŗn het.

De griep is gelukkig niet uitgegroeid tot een wereldwijde ramp. Dat kan enerzijds het gevolg zijn van vaccinaties, anderszijds van een toch mildere variant die ontstaan is dan eerst werd ingeschat.
Datzelfde geldt ook voor EHEC; al jaren een bekende variant van onze darmbewoners. Binnen EHEC zijn nog allelei varianten. Vervelend aan EHEC is dat je er echt ziek van wordt (via het overnemen van een stuk erfelijk materiaal verwant aan de dysenterie veroorzaker Shigella).
Een infectie met andere bekende ziekteverwekkers als b.v. MRSA is alleen bij patienten met verminderde weerstand een echt probleem; EHEC is voor iedereen een potentieel probleem.

Wat mij betreft GEEN paniekvoetbal, maar een terechte waarschuwing. Dat het tot nu toe goed is afgelopen is alleen maar positief. Het kan echtyer wel eens helmaal fout gaan een volgnede keer, en het nadeel van de huidige situatie is dat men geen geloof meer heeft door alle ophef. Dat zou nog wel eens de grootste valkuil kunnen blijken.

De schreeuwers die alleen maar tegen vaccinaties zijn, zijn gevaarlijk bezig voor anderen, die zich door alle ophef laten meeslepen.

Ik zie Thorgil's stukje en daarin wordt geschreven dat EHEC komkommers zou "lusten". Dat is natuurlijk niet zo; iemand die de bacterie aan zijn handen kreeg, heeft de komkommers vastgehouden, zonder tussendoor goed handen te wassen. Verder worden wij echt niet resistent tegen bacteriŽn; EHEC is onze gewone darmbewoner, die genetisch is aangepast om ons ziek te kunnen maken.
Dat is de kracht van alle micro-organismen; ze kunnen zich heel snel genetisch wapenen tegen allerlei nieuwe stoffen (b.v. antibiotica), die de mens bedenkt om infecties te bestrijden.
In die zin wordt ook aangegeven dat de mensheid de wedstrijd tegen micro-organismen niet kan winnen/al verloren heeft.

Gelukkig zijn er altijd weer wetenschappers, die via nieuwe wegen (zxeg maar time-out) proberen de wedstrijd alsnog om te gooien in een poging te winnen.

Veranderd door renser, 24 juni 2011 - 10:29


#6

Urubin

  Urubin


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 24 juni 2011 - 11:44

Resitente bacteries ?

Volgens mij bestaan die niet.
Met de Rife lamp kunnen letterlijk alle bacterien en virussen gedood worden zonder dat het menselijk weefsel schade oploopt.
Het enige nadeel is dan wel dat alle goede bacterien ook gedood worden.

Ze zouden daar eens verder onderzoek naar moeten doen in plaats van al die sensatieverhalen.

#7

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6032 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 24 juni 2011 - 12:09

Resitente bacteries ?

Volgens mij bestaan die niet.
Met de Rife lamp kunnen letterlijk alle bacterien en virussen gedood worden zonder dat het menselijk weefsel schade oploopt.
Het enige nadeel is dan wel dat alle goede bacterien ook gedood worden.

Ze zouden daar eens verder onderzoek naar moeten doen in plaats van al die sensatieverhalen.


Resistente bacterien bestaan wel. Met resistentie wordt doorgaans bedoeld dat de groei niet geremd wordt door bepaalde antibiotica. Hier staat het effect van de dubieuze Rife therapie los van.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#8

Hildebrand

  Hildebrand


 • >250 berichten
 • 745 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 juni 2011 - 12:38

Ik ben van mening dat een mens niet genoeg geÔnformeerd kan worden. Wat is nu belangrijker: volksgezondheid of economie. Het is makkelijk praten zolang men zelf geen slachtoffer is. Men overdrijft, er is sprake van hysterie. Maar is men zelf slachtoffer dan wordt er anders gepiept: was men maar gewaarschuwd.

Het is daarom goed als er op indringende wijze ruchtbaarheid aan dit soort zaken wordt gegeven. Dat is tevens hŤt middel om het gebruik van antibiotica in de intensieve veehouderij aan de kaak te stellen. Laat maar duidelijk worden wat de gevolgen zijn en wat we nog kunnen verwachten als aan deze praktijk geen einde wordt gemaakt.

Zoals de topicstarter stelde, als er aan dit beleid niets veranderd zal de geneeskunde teruggeworpen worden naar een toestand waarbij eenvoudige infecties in potentie weer levensbedreigend worden. De politiek heeft in dat opzicht heel wat goed te maken. Want dat de overheid voor deze ontwikkeling de grootste schuld draagt moge duidelijk zijn.
De juiste vraag is de vraag die uit objectiviteit geboren wordt.

#9

renser

  renser


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 24 juni 2011 - 12:47

Hildebrand beatwoord eigenlijk zijn eigen vraag al;
want dat de economie belangrijker is dan de volksgezondheid kun je opmaken uit het feit dat eind 80-er jaren al voor het misbruik van antiobiotica in de veeteelt gewaarschuwd is en er nu eindelijk een "deal" is dat de sector zelf in 2015 moet zorgen dat er 20% minder gebruikt wordt .....
En de antibiotica die ze daar gebruiken krijgen wij nog niet, omdat de medische sector wŤl goede afspraken heeft gemaakt over gebruik van antibiotica.

#10

ZVdP

  ZVdP


 • >1k berichten
 • 2097 berichten
 • VIP

Geplaatst op 24 juni 2011 - 13:33

Misschien was het in Nederland anders, maar hier in BelgiŽ heb ik niet veel opschudding gehoord. Ik heb wel enkel naar het vrt nieuws gekeken de afgelopen weken, waar de berichtgeving heel sereen was naar mijn mening.
Het zijn ook vaak de mensen zelf die belachelijk paniekerig doen bij het minste nieuws dat ze horen.
"Why must you speak when you have nothing to say?" -Hornblower
Conserve energy: Commute with a Hamiltonian

#11

In physics I trust

  In physics I trust


 • >5k berichten
 • 7391 berichten
 • VIP

Geplaatst op 24 juni 2011 - 13:57

In BelgiŽ was de berichtgeving inderdaad vrij zakelijk: aantal doden, nieuwe ontwikkelingen en verder de melding dat er in BelgiŽ geen slachtoffers zijn gevonden. Wat we al te vaak over het hoofd zien, is dat de slachtoffers zelden mensen zijn die voorheen volledig gezond en wel waren. Al te vaak gaat het over mensen die de zeventig al voorbij zijn, ervoor ook al sukkelden met hun gezondheid en dergelijke meer. In dat opzicht is de EHEC bacterie niet erger dan een stevige griep die elk jaar talloze oudere en zwakkere mensen velt. Alleen is dat fenomeen blijkbaar beter aanvaard.

Dat neemt natuurlijk het probleem zelf niet weg: een bacterie die resistent blijkt aan de bestaande antibiotica is een ernstige zaak - los van het feit of de slachtoffers oudere en ziekere mensen zijn. In dat opzicht is deze mediastorm misschien het geschikte moment om even stil te staan bij de zwakte waar we als mens steeds mee te maken blijken te hebben: we beheersen onze leefwereld maar in zoverre we hem begrijpen.

Wederom zal de geneeskunde grote inspanningen moeten leveren om de werking van de bacterie te doorgronden en vervolgens een methode te vinden om ze onschadelijk te maken. Hier duiken wellicht de gevaren van de huidige nonchalance op waarmee dokters antibiotica voorschrijven: een resistente bacterie maakt de mens plots weer zo hulpeloos als weleer.

Een grootschalig onderzoek naar het duurzaam aanwenden van antibiotica dringt zich mijns insziens op.
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.

#12

Gelukkoos

  Gelukkoos


 • >250 berichten
 • 451 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 juni 2011 - 14:45

In verband met ziektekiemen maakt de medische wereld onderscheidt tussen twee groepen.
1. Gezonde volwassenen die in de meeste gevallen nut hebben aan hun eigen krachtig imuunsysteem.
Worden deze soms zelfs "niet" ziek van Aids ?
2. Kinderen ,bejaarden ,en zieken die vatbaarder zijn ,en antibiotica sneller nodig hebben .

Veranderd door Gelukkoos, 24 juni 2011 - 14:46

Vorm & Ruimte // Vormgeving & Ruimtecreatie // Eigen vormgeving & Eigen ruimtecreatie


#13

renser

  renser


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 24 juni 2011 - 14:47

de dokters schrijven die antibiotica niet voor! In tegendeel; ze hebben goiede afspraken gemaakt zodat de nieuwste en beste antibiototica nog op de plank liggen voor als het echt mis dreigt te gaan.

Helaas hadden dierenartsen daar niets mee te maken en zijn die antibiotica wel in de veeteelt in gebruik genomen, te pas en te onmpas en in grote overmaat, waardoor de rersistentie ontstaat met alle daruit voortvloeiende problemen.

#14

m1a0r0t1

  m1a0r0t1


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 24 juni 2011 - 19:02

Dat de berichtgeving niet correct was komt naar mijn mening dat men niets schijnt te weten hoe de natuur ons leven regelt. BacteriŽn zijn voor het leven van mens en dier noodzakelijk om ons voedsel geschikt te maken voor opname voor ons lichaam. Zonder bacteriŽn kunnen wij niet leven. Voor planten zijn bacteriŽn eveneens noodzakelijk om de diverse mineralen in de grond opneembaar te maken voor de plant, deze zijn nog nooit schadelijk geweest voor de mens. In de land en tuinbouw worden grote hoeveelheden dierlijke mest gebruikt als voedingsstof voor de plant. Tegenwoordig hoofdzakelijk in de biologische tuinbouw. In de glastuinbouw staan de meeste producten niet meer in de grond, maar worden via watercultuur en speciale kunstmeststoffen gevoed. Groente en fruit zijn dus altijd al in aanraking geweest met bacteriŽn en de bacteriŽn zijn dus altijd verspreid via groenten en fruit. Dat geeft soms kleine problemen via een dagje misselijkheid en diarree, maar het overgrote deel van de mensen hebben daar geen last van omdat het normale bacteriŽn zijn die normaal bij ons horen.
De Ehec-bacterie is van een geheel andere orde, hij was resistent tegen maar liefst negen soorten antibiotica, kwam alleen voor in de omgeving van Hamburg, niet in de productiegebieden en alle mensen die in aanraking zijn gekomen met die producten werden niet ziek om de doodeenvoudige reden dat de ehec-bacterie daarop niet voorkwam. De conclusie moet dan ook luiden dat die producten niet de besmettingsbron waren.
De media schijnen die logische conclusies niet meer te kunnen trekken en gaan dan onjuist berichten met alle gevolgen van dien.
Sommige mensen opperen dat groenten en fruit bacterie-vrij moeten zijn, dat is klinklare onzin, onuitvoerbaar en slecht voor de mens. Niet de normale bacterie is slecht, maar de gemodificeerde bacterie zoals de ehec-bacterie is slecht. De grote hoeveelheden antibiotica in de bio-industrie creŽert bacteriŽn die gevaarlijk zijn. Bacterie vrij produceren van groenten en fruit is onmogelijk, alleen al het feit dat er veel bacteriŽn op ons lichaam zitten en die via aanraking met groenten en fruit verspreid kan worden. Trouwens de meeste bacteriŽn overleven niet buiten hun leefgemeenschap. Het zou ook slecht zijn voor de mens als wij zouden pogen bacterie vrije producten te produceren, want juist een lichte besmetting met bacteriŽn maakt ons immuun systeem sterk voor een echte besmetting met bacteriŽn.

#15

laura33

  laura33


 • 0 - 25 berichten
 • 6 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 30 juni 2011 - 00:03

De wetenschap moet proberen dat mechanisme uit te pluizen waarmee bacteriŽn resistent worden en op basis daarvan nieuwe geneesmiddelen maken.

We moeten voorzichtig zijn hoe en wanneer we antibiotica gebruiken om de ontwikkeling van antibioticumresistentie te vertragen.
Misschien is het beter dat we stoppen met de hele landbouw en veeteelt te overspoelen met antibiotica.
Je antibioticakuur moet je helemaal afwerken.

De wetenschap moet uitpluizen wat er gebeurt als de mens minder antibiotica zou gebruiken.

Betreffende paniekzaaiierij in de media, denk ik dat je langs de ene kant de mensen moet informeren, maar langs de andere kant ook geen onnodig paniek mag zaaien (want ik denk dat dat laatste ook ongezond kan zijn.)

Veranderd door laura33, 30 juni 2011 - 00:08


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures