Springen naar inhoud

Profielwerkstuk boogbrug


 • Log in om te kunnen reageren

#1

sjors d

  sjors d


 • 0 - 25 berichten
 • 20 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 25 juni 2011 - 13:36

Hallo,

Wij gaan in ons profielwerkstuk de eigenschappen onderzoeken waar de beste boogbrug aan moet voldoen. Hierin onderzoeken we onder andere wat de perfecte boog is en de rol die kracht, booglengte en hoogte hierbij spelen. We proberen uit te vinden wat de verbanden tussen deze factoren zijn. Verder maken we een model van een boogbrug met spaghetti, van dit model bekijken we wat de capaciteit in verhouding met het gewicht is. We proberen dit vervolgens te vertalen naar een echte brug. We kijken dan waar de capaciteit van afhankelijk is en schatten in hoe dit zich verhoudt met het aantal auto’s dat een dergelijke brug kan dragen.

We weten alleen nog niet hoe we de capaciteit in verhouding moeten berekenen.

Gr. Sjors en Jasper

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

jhnbk

  jhnbk


 • >5k berichten
 • 6905 berichten
 • VIP

Geplaatst op 25 juni 2011 - 17:08

Het principe is uiteraard dat er over de gehele boog enkel drukkrachten aanwezig zijn. (Metselwerk, ongewapend beton, enz. kunnen hebben enkel een verwaarloosbare treksterkte.)

De berekening van een boogbrug in metselwerk is echter niet triviaal. Er zijn verschillende methoden een overzichtje kan je vinden in [1]. (Vraagt wel een stevige voorkennis) Ik herinner mij dat [2] ook wel wat info bevat over boogconstructies. (Zonder scharnieren, met scharnieren, enz)

De eenvoudigste berekening die je kan toetsen aan de werkelijkheid is misschien nog een vakwerkboogbrug. Iets van bijvoorbeeld deze vorm (Uiteraard ook een gespiegeld deel):
Geplaatste afbeelding


[1] Proske, D., & van Gelder, P. (2009). Safety of historical stone arch bridges. Springer.
[2] http://berekeningvanconstructies.be/
Het vel van de beer kunnen verkopen vraagt moeite tenzij deze dood voor je neervalt. Die kans is echter klein dus moeten we zelf moeite doen.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures