Springen naar inhoud

Constante zwaartekracht


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Gitarennatuurkunde

  Gitarennatuurkunde


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 05 juli 2011 - 10:51

Dag leden van het forum,

Ik heb een vraag die misschien een beetje raar is maar ik stel hem toch. Ik weet dat zwaartekracht te maken heeft met verschillende massa's die elkaar aantrekken en dat het merkbaar wordt als een voorwerp een 'extreem' grote massa heeft (zoals de aarde). Hoe kleiner de massa, hoe kleiner de krachten (zoals op de maan). Maar is er wetenschappelijk bewijs dat de zwaarte kracht (van de aarde) altijd constant is gebleven, sinds het ontstaan van de aarde? Dus niet alleen dat hij verschilt op verschillende hoogtes en breedtegraden maar ook dat de versnelling op alle plekken op aarde af- of toeneemt? Dit zou in mijn verbeelding te maken kunnen hebben met verhoudingen tussen zwaartekracht-velden van andere hemellichamen en de aarde en/of allerlei energie in de ruimte. Ik hoop dat iemand me hier een (deskundig) antwoord op kan geven.

Met vriendelijke groet,


'Gitarennatuurkunde'

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

physicalattraction

  physicalattraction


 • >1k berichten
 • 3252 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 05 juli 2011 - 16:47

Misschien wil je eens op GOCE googlen, een project van de ESA om de zwaartekracht van de aarde in kaart te brengen met een enorm hoge precisie.

#3

Neutra

  Neutra


 • >250 berichten
 • 354 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 06 augustus 2011 - 07:09

Tijdens het bestaan van de aarde zijn er waarschijnlijk voortdurend meteoren op de aarde gevallen. Daardoor is de massa van de aarde toegenomen. Daardoor is overal op aarde de valversnelling toegenomen.

Veranderd door physicalattraction, 07 augustus 2011 - 13:53
Overbodige quote weggehaald


#4

Neutra

  Neutra


 • >250 berichten
 • 354 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 08 augustus 2011 - 23:56

GOCE googlen

Inderdaad zeer interessant. Maar de site geeft geen beeld van het tijdsverloop van g waarnaar gevraagd wordt.

#5

AronKamp

  AronKamp


 • >100 berichten
 • 101 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 augustus 2011 - 00:55

Door de vraag ga ik er van uit dat je begrip hebt van de basis van natuurkunde en de formule al kent voor zwartekracht:

F=G*(m1*m2)/r^2

F=m2*g en dit wordt dan dus:

m2*g=G*(m1*m2)/r^2 --> g=G*m1/r^2

Er is meer dan genoeg bewijs dat de m1 (massa van de aarde) veranderd is door inslagen. Verder is de aarde niet helemaal rond en dus zijn er overal verschillende massa's die aan het object trekken. Ook wordt je rond de evenaar een beetje weg geslingerd dit wordt vaak al verrekend met g. Er zijn dus veel verschillende factoren. Waar jouw vraag denk ik overgaat is of G (gravitatie constante) altijd het zelfde is gebleven.

Hier is niet heel veel over bekend, sterker nog de gravitatie constante is naar mijn weten de minst exacte constante die er bestaat. Er wordt door sommige gezegd dat deze samen met het uitdijen van het heelal veranderd. Hier is echter geen vast staand bewijs voor naar wat ik weet tenminste. En ook al zou dit zo zijn is dit naar mijn inschatting te weinig om ooit door enig leven object op aarde waar te zijn genomen.
Ik heb ooit gelezen over iemand die het uitsterven van de dino's toeschreef aan het plotseling veranderen van de zwaartekracht. Dit kan in mijn ogen absoluut niet, als de zwaartekracht zou veranderen zou dus de zwaartekracht constante plotseling moeten veranderen. En dan zou de maan los raken van de maan, de aarde losraken van de zon, de zon loskomen van de melkweg, enz. Dus totale chaos!

Plotselinge veranderingen zijn dus eigenlijk uitgesloten, hele kleine (astronomisch klein) zou dus misschien mogelijk kunnen zijn.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures