Springen naar inhoud

(medische) biologie - radboud vs bmw - maastricht


 • Log in om te kunnen reageren

#1

samthegreat4

  samthegreat4


 • 0 - 25 berichten
 • 14 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 08 juli 2011 - 13:55

Hoi mensen,

Ik had me eigenlijk al ingeschreven in Maastricht voor BMW.
Maar ik ben net een paar dagen geleden toch weer aan 't twijfelen gekomen of ik niet liever (Medische) Biologie in Nijmegen wil studeren. Ik wilde sowieso in eerste instantie BMW in Nijmegen doen, mede omdat dat niet 3 uur van m'n ouders af ligt, al mijn vrienden er naartoe gaan, en naja natuurlijk omdat de Radboud universiteit toch wel redelijk aanzien heeft in Nederland. Maar ik was te laat voor de loting, dus toen besloot ik om naar Maastricht te gaan (geen loting).

Echter, ik heb zo de afgelopen dagen zitten denken: op alle universiteiten wordt BMW ook gewoon Medische Biologie genoemd, maar alleen in Nijmegen heet het anders en bestaat er Medische Bio naast BMW. Verder zeggen ze dat je het 1e jaar gewoon breed Biologie hebt (wat ik opzich niet erg vind, breed is toch goed) en dan past aan het einde van het 1e jaar of Medisch of Ecologisch/Milieu-gericht kiest (terwijl ze wel gewoon medische biologie als studiekeuze hebben).

Mijn vraag is nou om aan het twijfelen een einde te maken: wat is in godsnaam het verschil tussen Medische Bio en BMW.
Bij beide vakken krijg je namelijk bijvoorbeeld vakken als Humane Histologie, Pathobiologie, etc.
Ik wil uiteindelijk denk ik het onderzoek naar ziekten in, en eventueel meewerken aan het maken van medicijnen.
Overigens heb ik de Radboud ook al wel gemaild met een heel uitgebreid verhaal waar meer vragen in staan dan dat ik hier post. Ik kreeg echter 2 zinnen als antwoord, die niks te maken hadden met ook maar 1 vraag uit mijn mail... niet echt een goed visitekaartje. Ik heb weer een mail gestuurd, maar ik vraag het dus ook maar even hier voor de zekerheid.

 


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Wouter_Masselink

  Wouter_Masselink


 • >5k berichten
 • 8401 berichten
 • VIP

Geplaatst op 10 juli 2011 - 19:24

Het verschil zit in de specialisatie die je met BMW in het eerste jaar al in duikt. Je deelt veel vakken met geneeskunde. Dit in tegenstelling tot medische biologie waarbij je in het eerste jaar een brede biologische basis krijgt.

Zoals je zelf ook op de site van het UMCN kan lezen

Wat is het verschil tussen biomedische wetenschappen en medische biologie?

Biomedische wetenschappen in Nijmegen gaat van begin af aan uit van een medisch-biologische basis: ongeveer 70% van de propedeuse is dan ook gezamenlijk met geneeskunde. Je kunt uiteindelijk kiezen tussen 6 verschillende hoofdvakken (zie www.gaanstuderen.nl , zoek bij de masteropleidingen biomedische wetenschappen, daar vind je informatie over de hoofdvakken).Bij medische biologie in Nijmegen begin je het eerste jaar met de gewone studie biologie, het vak zoals je dat op school kent, met ook aandacht voor dier- en plantkunde. Later in de studie kun je je gaan specialiseren in medische biologie.Beide studies hebben raakvlakken met elkaar in de vorm van het meer fundamentele onderzoek over het ontstaan van ziekten op moleculair-, cel- of weefselniveau en de genetica. (het hoofdvak 'pathobiologie' bij biomedische wetenschappen).

"Meep meep meep." Beaker

#3

samthegreat4

  samthegreat4


 • 0 - 25 berichten
 • 14 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 10 juli 2011 - 21:15

Het verschil zit in de specialisatie die je met BMW in het eerste jaar al in duikt. Je deelt veel vakken met geneeskunde. Dit in tegenstelling tot medische biologie waarbij je in het eerste jaar een brede biologische basis krijgt.

Zoals je zelf ook op de site van het UMCN kan lezen

Bedankt voor de reactie (ik had de indruk dat niemand zin had om te reageren en ik heb haast, vandaar de bump en crossp. sorry daarvoor ;)).

De brede biologische basis in het eerste jaar, daar was ik van op de hoogte. Maar heeft het daarna (als het echt Medische Biologie is) nog verdere verschillen met Biomedische Wetenschappen. Want ik wil eigenlijk gewoon zoals ik al zei over het ontstaan van ziekten, etc. leren. Ik heb de studieadviseur in Nijmegen ook gemaild trouwens, maar daar kreeg ik eerst een antwoord op een vraag die ik geeneens gesteld had (nu weer gemaild). Weet jij misschien of je als er eventuele verschillen zijn met BMW, ik misschien kan overstappen op BMW?

EDIT:
Nmv. ik heb gelezen dat je niet over kan stappen op BMW vanuit Biologie. Maar ik snap nog steeds het verschil niet echt, behalve dat je in het 1e jaar een brede biologische basis krijgt bij Biologie. Ik neem aan dat je bij beide vakken gewoon Anatomie, fysiologie, pathobiologie, etc. krijgt. Dus, vandaar de vraag.

Veranderd door samthegreat4, 10 juli 2011 - 21:21


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures