Springen naar inhoud

- - - - -

Nieuw wiskundig record zelfmijdende wandelingen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 10 juli 2011 - 10:02

Utrechtse masterstudent Raoul Schram heeft samen met zijn begeleiders wiskundige Rob Bisseling en natuurkundige Gerard Barkema een methode bedacht om duizenden keren sneller te rekenen aan de zelfmijdende wandelingen. De onderzoekers berekenden het aantal manieren om 36 stappen te zetten in een rooster, zonder twee keer op dezelfde plek te komen. Het vorige record van 30 stappen was in handen van een team van Australische wiskundigen.

Naast het slim aan elkaar plakken van wandelingen van de halve lengte, wisten de wetenschappers ook de 200 processoren van de Huygens supercomputer efficiënter in te zetten. Op deze manier berekenden de onderzoekers dat er exact 2.941.370.856.334.701.726.560.670 verschillende zelfmijdende wandelingen van 36 stappen zijn in een driedimensionaal rooster.
Door te rekenen aan zelfmijdende wandelingen is het gedrag van langwerpige moleculen, zoals polymeren, te beschrijven. Het aantal manieren waarop deze moleculen als een soort van kronkelweg kunnen worden opgevouwen, heeft namelijk invloed op eigenschappen als stroperigheid. De hoeveelheid verschillende mogelijkheden neemt echter enorm snel toe wanneer de moleculen langer worden en het aantal stappen groter wordt.

Geplaatste afbeelding
Een zelfmijdende wandeling van 36 stappen in een plat rooster. Dit is slechts één van de vele verschillende mogelijkheden.

Bron:
Universiteit Utrecht

Wetenschappelijke publicatie:
Raoul D. Schram, Gerard T. Barkema and Rob H. Bisseling: Exact enumeration of self-avoiding walks

Lees meer:
Kennislink
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures