Springen naar inhoud

Woestijn vruchtbaarmaken met zeewater en mangrove


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Woutertje

  Woutertje


 • >25 berichten
 • 52 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 juli 2011 - 22:15

Mangroven zijn een planten familie die vooral in tropische gebieden leven in zoute kustgebieden. Mangrove slaagt erin voedingsstoffen vast te houden in deze kustgebieden en zij creeŽrd een eigen ecosysteem met een duidelijke meerwaarde.

Meer info:
Nederlandse Wiki
Engelse Wiki

Mangrove leeft niet alleen in zout water gebieden, het onzout of ontzild ook zoutwater. De plant slaat het zout op in oude bladeren, waarna deze afsterven.

Mijn vraag in nu of het volgende idee realistisch is:

We zoeken in een woestijn naar een bekken, een gebied dat een meer zou vormen wanneer het in een vochtig klimaat zou gelegen zijn. We vullen dit bekken tot op zeker hoogte met zout zeewater. Aan de rand van dit artificieel meer en in de ondiepe gebieden planten we mangrove.
Het gevolg is dat gebieden rond dit artificieel meer ook vochtiger zullen worden tengevolge van het doorsijpelen van het water van ons meer. Slaagt de mangrove erin om het water dat uit het gebied sijpelt "ZOET" genoeg te maken om aan landbouw te doen??

Moest dit kunnen werken moet er ook een system aanwezig zijn om de oude mangrove bladere af te voeren. Want al het zout dat je via het zeewater in het gebied pompt moet je er via de bladeren terug uitgalen.

Zoet water wordt meer en meer gezien als een groot toekomstig probleem, droogte is reeds decennia lang een groot probleem in de hoorn van Afrika en in vele andere gebieden rukt dit probleem op.
Irrigatie is niet direct een oplossing , Aralsk (Kazakstan) is een voorbeeld van een fout ingeschatte irrigatie, Aralsk is niet de enigste, laatst nog een docu gezien over een gebied ergens in Afrika waar men juist hetzelfde heeft meegemaakt.

We zullen moeten (global)irrigeren om via onze landbouw onze zo hoge wereldbevolking te voeden en meer. Kernfusie zou in de toekomst de nodige energie kunnen leveren om zoutwater te ontzilten. Maar misschien kan het ook wel via een plant die gebruik maakt van onze fijnste energie, en deze is onze Zon.

Groeten,

Wouter

ps: laatst goeie documentaire gezien over Mangrove in Senegal

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46349 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 10 juli 2011 - 22:29

Mangrove leeft niet alleen in zout water gebieden, het onzout of ontzild ook zoutwater. De plant slaat het zout op in oude bladeren, waarna deze afsterven.

..//..
Slaagt de mangrove erin om het water dat uit het gebied sijpelt "ZOET" genoeg te maken om aan landbouw te doen??

Dat de plant overtollig zout opslaat in blad wil niet zeggen dat het het zout uit het water rondom zijn wortels verwijdert. Een teveel aan zout dat met de vochtopname onvermijdelijk mee de plant indringt wordt op deze manier uit het systeem van de boom zelf verwijderd. Mangrove produceert dus geen zoet water.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Woutertje

  Woutertje


 • >25 berichten
 • 52 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 juli 2011 - 20:21

Het klopt inderdaad wat je zegt.

Ik blijf het een boeiende plant vinden. Via genetische manupilatie kunnen haar eigenschappen misschien ooit gebruikt worden om een op zoutwater gebaseerde landbouw te ontwikkelen. Ik denk dan vooral aan de productie van biobrandstoffen.

Groeten

Veranderd door Woutertje, 11 juli 2011 - 20:23


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures