Springen naar inhoud

- - - - -

Keeper van verliezend team springt bij penaltyserie vaker naar rechts


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 17 juli 2011 - 09:10

Geplaatste afbeelding

Doelmannen die proberen een penalty tegen te houden tijdens een penaltyserie, springen vaker naar rechts als hun team achter staat. Deze neiging naar rechts ontstaat door de tijdsdruk waaronder ze moeten kiezen welke kant ze opspringen.

De onderzoekers analyseerden alle penaltyseries in de geschiedenis van het WK voetbal (van 1982 tot 2010). Het blijkt dat doelmannen tijdens deze penaltyseries even vaak naar links als naar rechts springen als ze hun doel verdedigen. Alleen als ze onder hoge druk staan doordat hun team achter staat, springen ze vaker naar rechts dan naar links.
Als hun team achter staat, kan een keeper de held van de wedstrijd worden door een penalty tegen te houden, waardoor hun team weer kans op de overwinning zou hebben. Eerder onderzoek met dieren laat zien dat het nastreven van positieve dingen een voorkeur voor rechts oproept. Honden kwispelen bijvoorbeeld hun staart naar rechts als zij hun baasje zien, en padden grijpen vaker met hun tong naar rechts om een prooi te vangen.

Positief doel activeert linkerhersenhelft
Deze voorkeur naar rechts wordt veroorzaakt doordat positieve doelen de linkerhersenhelft activeren. Deze hersenhelft stuurt de rechterkant van het lichaam aan. Doordat positieve doelen de linkerhersenhelft activeren, krijgen dieren (en mensen) de neiging om naar rechts te bewegen.
De onderzoekers lieten echter zien dat mensen alleen deze neiging naar rechts vertonen als ze vlug moeten handelen, en geen tijd hebben om hun gedrag te corrigeren. In een experiment waarin mensen een lijn heel vlug in twee gelijke delen moesten verdelen, zetten ze de ‘middellijn’ een beetje naar rechts als ze onder tijdsdruk werken (zoals doelmannen tijdens het WK).
‘Het is indrukwekkend dat zelfs in zulke belangrijke situaties mensen beďnvloed worden door biologische factoren,’ ‘We hopen dat deze informatie het Nederlandse elftal naar de overwinning helpt in het volgende WK’.

Bron:
Universiteit van Amsterdam

Wetenschappelijke publicatie:
Marieke Roskes, Daniel Sligte, Shaul Shalvi, en Carsten K.W. De Dreu: The right side? Under time pressure approach motivation leads to right-oriented bias
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures