Springen naar inhoud

- - - - -

Vetzuren verminderen negatieve emoties, zelfs als de inname onbewust gebeurt


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 31 juli 2011 - 10:15

Onderzoekers hebben aangetoond dat er een wetenschappelijke basis bestaat voor de fenomenen 'emo-eten' en 'comfort food'. Proefpersonen die zonder het te weten een vetzuuroplossing toegediend kregen, waren minder gevoelig voor een droevige gemoedstoestand.

Geplaatste afbeelding

"We weten al langer dat er een verband bestaat tussen voeding en emoties, zegt dr. Lukas Van Oudenhove, postdoctoraal onderzoeker aan het Translational Research Centre for Gastrointestinal Disorders van de K.U.Leuven. “Dat is ook eenvoudig vanuit evolutionair perspectief te verklaren: omdat eten zo belangrijk is voor het in stand houden van het lichaam en van de soort, brengt het een positief gevoel teweeg. Tot nu concentreerde het onderzoek daarrond zich op de sensorische aspecten: hoe eten smaakt, ruikt en eruit ziet, heeft een belangrijke invloed op je emoties. Wij hebben nu aangetoond dat zelfs wanneer je niet ziet, ruikt, proeft of zelfs weet dat je vet inneemt, een droevige gemoedstoestand verbetert.”

De onderzoekers voerden een experiment uit bij twaalf proefpersonen met een gezond gewicht. Ze dienden hen via een maagsonde een vetzuuroplossing of fysiologische zoutoplossing toe en brachten hen intussen met muziek en beelden in een droevige ofwel neutrale emotionele toestand. Intussen werd via MRI de hersenactiviteit gemeten en gaven de proefpersonen aan hoe hun stemming was. Van Oudenhove: “We zagen dat toediening van vetzuren het effect van de droevige emotie verminderde, zowel in de beleving van de proefpersonen als aantoonbaar via de gemeten hersenactiviteit." De vatbaarheid voor droevige emoties wordt dus beďnvloed door de inname van vet, zelfs wanneer dat volledig onbewust gebeurt. “Waarschijnlijk zet het maagdarmstelsel onder invloed van vetzuren, hormonen vrij die signalen sturen naar de hersenen. Hoe dat precies in zijn werk gaat, weten we nog niet. Dat moet dus nog verder worden onderzocht.”

De resultaten kunnen fenomenen als emo-eten en comfort food verklaren en kunnen op termijn mogelijk belangrijke implicaties hebben voor het verband tussen emoties en voedselinname bij aandoeningen als obesitas, eetstoornissen en depressie, al zal dat volgens Van Oudenhove nog wel even duren.
“Allereerst gaan we het onderzoek trachten te herhalen met een grotere groep gezonde proefpersonen en een aantal variabelen meer in detail bestuderen, zoals invloed van geslacht en persoonlijkheid. Het zou zeker ook interessant kunnen zijn om bepaalde patiëntenpopulaties te bestuderen, zoals mensen met eetstoornissen of depressie, of te gaan kijken of een vergelijkbaar mechanisme speelt bij de inname van glucose. En wat mij zeker ook erg de moeite lijkt om na te gaan, is de vraag in hoeverre positieve emoties versterkt kunnen worden onder invloed van nutriënten.


Bron:
Katholieke Universiteit Leuven


Wetenschappelijke publicatie:
Lukas Van Oudenhove, Shane McKie, Daniel Lassman, Bilal Uddin, Peter Paine, Steven Coen, Lloyd Gregory, Jan Tack and Qasim Aziz: Fatty acid–induced gut-brain signaling attenuates neural and behavioral effects of sad emotion in humans
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures