Ionen en covalente bindingen

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 226

Ionen en covalente bindingen

Hallo ,

Ionen met gelijke ladingen stoten elkaar af.Neg. en pos. ladingen trekken elkaar aan.

Maar hoe komt dan dat atomen van eenzelfde soort elkaar toch aantrekken?

Vb.bij CL en CL kunnen elkaar aantrekken doordat ze elk 1 valentie-elektron gemeenschappelijk stellen.

Maar hoe zit het dan met 2 NA atomen ? of 2 Mg atomen?

Alvast bedankt voor het antwoord !!

Gebruikersavatar
Berichten: 3.963

Re: Ionen en covalente bindingen

Een ionaire binding is een elektrostatische binding, in een covalente binding worden elektronen gedeeld.

Laten we even beginnen met het natriumatoom, in normale toestand heeft dit 11 protonen en 11 elektronen (2 op de K-schil, 8 op de L-schil en 1 op de M-schil). Zoals je waarschijnlijk wel weet streeft ieder atoom naar zijn octetconfiguratie, in het geval van natrium wil dit dus zeggen dat het ofwel 7 elektronen moet opnemen ofwel 1 moet elektron afstaan.

Energetisch gezien is het véél gemakkelijker om 1 elektron af te staan dan er 7 op te nemen, bijgevolg ontstaat een natriumatoom met 11 protonen en 10 elektronen (2 op de K-schil, 8 op de L-schil en 0 op de M-schil). Dit natriumatoom, met meer protonen dan elektronen, noemen we het Na+ ion en draagt een positieve elektrisch lading.

Op dezelfde manier bevat een chlooratoom 17 protonen en 17 elektronen (2 op de K-schil, 8 op de L-schil en 7 op de M-schil). Om aan de octetconfiguratie te voldoen kan het chlooratoom 1 elektron opnemen ofwel 7 elektronen afstaan, zoals je wel kan vermoeden is het hier energetisch gunstiger om één elektron op te nemen i.p.v. er 7 af te staan.

Na opname van dit ene elektron ontstaat een chlooratoom met 17 protonen en 18 elektronen (2 op de K-schil, 8 op de L-schil en 8 op de M-schil), doordat dit atoom meer elektronen dan protonen bevat krijgt het een negatieve lading. Men spreekt dan ook over het Cl- ion.

Zoals je nu zelf al aangaf trekken ongelijksoortige ladingen elkaar aan, dit is ook het geval tussen het positief geladen natriumion en het negatief geladen chloorion. Als gevolg van deze elektrostatisch aantrekkingskracht ontstaat een ionaire binding.

Afbeelding

Bij een covalente binding daarentegen ontstaan geen ladingen, hierbij worden elektronen gedeeld.

Zoals eerder gezegd heeft ieder chlooratoom 17 elektronen waarvan 7 op de buitenste schil (M-schil), chlooratomen kunnen ook tot de octetconfiguratie komen door hun elektronen te delen en samen dichloor (Cl2) te vormen. Zie onderstaande figuur.

Afbeelding

Zoals zichtbaar in het rechterdeel van de figuur heeft ieder chlooratoom 8 elektronen rond zich, beide atomen zijn tevreden en blijven bij elkaar.
Maar hoe zit het dan met 2 NA atomen ? of 2 Mg atomen?
Twee natriumatomen kunnen samen niet tot een octetconfiguratie komen, wanneer ze beide één elektron zouden afstaan ontstaan twee positief geladen natriumionen die elkaar afstoten.

Hetzelfde is geldig voor Mg-atomen, hier worden 2 elektronen afgestaan.

Hopelijk kan je met deze uitleg een stukje verder!
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

Berichten: 226

Re: Ionen en covalente bindingen

Superbedankt voor de duidelijke uitleg!! ;)



Ben erg blij met dit forum!!

Reageer