Springen naar inhoud

Catiii 600 / cat iv 300 meter


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Gringo

  Gringo


 • >100 berichten
 • 171 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 augustus 2011 - 19:39

Na aanleiding van twijfels die ik heb over de circuit impedanties hier op het terrein (Ik werk in de zware industrie met eigen hoogspanningsaansluiting) is er besloten om een circuit impedantie tester aan te schaffen. Nou heb ik twee geschikte kanditaten gevonden, alleen is de overspanningscategorie lager dan ik van mijn meet apparatuur gewend ben, namelijk CAT III 600 Volt en CAT IV 300 volt.

Aangezien ik deze metingen ook wil gaan gebruiken in installaties dicht bij de voedingstrafo's (600A velden) ga ik ook meten in CAT IV omgevingen. Ik probeer te achterhalen wat die 300 volt precies inhoud. Is dit de spanning tussen de twee meet pennen? Dat zou dan betekenen dat ik in die situaties wel de foutstroom (fase - aarde, 230 volt) zou kunnen meten, maar niet tussen kortsluitstroom (fase -fase, 400 volt).

Ik kom met google niet zo heel veel tegen over dit onderwerp. Een pagina vind ik echter wel, deze van Metrel, waarin staat dat je niet zomaar het fase fase voltage mag vergelijken met de fase aarde voltage. (pagina 7, punt B)

Als ik heel eerlijk ben, ben ik het spoor een beetje bijster, ik kan geen duidelijke uitleg vinden over de voltages die genoemd worden na de categorieen. Voor mijn meet instrumenten maakte dat niet veel uit, want ik zorg dat die altijd CAT III 1000V CAT IV 600V zijn, maar met installatie testers heb ik die luxe niet. Is er iemand die mij hier verder mee kan helpen?

NB, ik heb deze vraag ook gesteld op circuitsonline, maar heb daar nog geen bevredigend antwoord gekregen.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 08 augustus 2011 - 09:38

Misschien een stomme vraag, maar het is een goed idee om in de telefoon te kruipen en de verkopers van die apparaten op te bellen. Als ze jou hun producten willen verkopen zullen ze jou moeten overtuigen dat het veilig is voor jouw applicatie. Zonder de gebruikershandleiding kan niemand zeggen wat er mee bedoeld word, mits uit ervaring.

#3

Gringo

  Gringo


 • >100 berichten
 • 171 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 augustus 2011 - 16:06

Ik ben het met je eens dat de verkopers het ook zouden moeten weten, ik wou het alleen graag zelf uitzoeken.
Ik heb van de verschillende meters de handleidingen opgezocht, maar er wordt niet verder ingegaan op de overspanningscategorieen.

Aangezien deze overspanningscategorieen gestandaardiseerd zijn (IEC 1010) had ik gehoopt er wat meer over te kunnen vinden op het internet, maar dat valt tegen.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures