Springen naar inhoud

- - - - -

Extreme droogte in de hoorn van afrika komt door el niño


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 augustus 2011 - 10:14

De extreme droogte die Oost-Afrika momenteel teistert, houdt verband met de koude fase van El Niño die tot mei van dit jaar in de Stille Oceaan heerste. Dit verband tussen de toe- en afname van de hoeveelheid neerslag in Oost-Afrika en El Niño is niet ongewoon en bestond zo’n 20.000 jaar geleden al. Toch kent de regio de laatste 3.000 jaar een minder stabiel klimaat, zo blijkt uit onderzoek.

Geplaatste afbeelding
Lake Challa with Mt. Kilimanjaro in background.


Modder toont verband tussen Afrika en Stille Zuidzee
Wetenschappers onderzochten de modder op de bodem van Lake Challa, een kratermeer aan de voet van de Kilimanjaro. De bodem vertoont er sedimentlagen die per jaar variëren in kleur en dikte. Door de dikte van de lagen te vergelijken met de temperatuur van de Stille Oceaan over de voorbije 150 jaar, bleek het verband tussen de catastrofale droogte die momenteel grote gebieden van Kenia, Ethiopië, Djibouti en Somalië treft, en de koude (La Niña) fases van het El Niño - Southern Oscillation (ENSO) effect. De huidige droogte in de Hoorn van Afrika houdt volgens de onderzoekers verband met de La Niña-fase die zich tussen juni 2010 en mei 2011 in de Stille Oceaan voordeed.

Geplaatste afbeelding
Sediment drilling platform.


El Niño en La Niña
Tijdens een La Niña fase valt er weinig regen en waait het fel over Lake Challa. Dit bevordert de seizoensgebonden bloei van algen, die later afsterven en naar de bodem zakken. Daar vormen ze dikke lagen lichtgekleurde afzettingen. Tijdens El Niño daarentegen regent het er vaak en waait de wind zwak, wat in dunne lagen lichtgekleurd sediment resulteert. Op basis van deze gegevens konden de wetenschappers variaties in de hoeveelheid neerslag in Oost-Afrika reconstrueren tot in de Laatste IJstijd ongeveer 20.000 jaar geleden. Het was reeds eerder bekend dat het klimaat in Afrika tijdens de koudste periode (21.000 tot 18.000 jaar geleden) relatief droog was, en dat ook het gemiddeld natter klimaat van de laatste millennia werd onderbroken door eeuwenlange periodes van extreme droogte. De nieuwe, hoogresolutie-resultaten tonen aan dat ook op de korte tijdschalen van het El Niño fenomeen, het huidig Oost-Afrikaans klimaat een grotere variatie vertoont van neerslag en droogte. Concreet komt het nu vaker voor dat een regenseizoen ongewoon hevig is, of helemaal faalt.

Opwarming van de aarde beïnvloedt regenval
Deze bevindingen bevestigen de groeiende consensus dat verdere opwarming van de aarde de bestaande neerslagpatronen zal beïnvloeden. De onderzoeksresultaten sluiten ook aan bij computermodellen die het klimaat in Oost-Afrika simuleren in functie van het broeikaseffect. Wanneer het klimaat opwarmt houdt de atmosfeer meer vocht vast. Er zal in de regio dus wellicht meer regen vallen dan nu het geval is, maar de regenval zal vaker afgewisseld worden met periodes van extreme droogte zoals die zich nu voordoen.


Bron:
Universiteit Utrecht

Wetenschappelijke publicatie:
Christian Wolff, Gerald H. Haug, Axel Timmermann, Jaap S. Sinninghe Damsté, Achim Brauer, Daniel M. Sigman, Mark A. Cane, Dirk Verschuren: Reduced Interannual Rainfall Variability in East Africa During the Last Ice Age
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures