Springen naar inhoud

Veerbalans op een helling


 • Log in om te kunnen reageren

#1

hir

  hir


 • >100 berichten
 • 114 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 augustus 2011 - 01:47

Een persoon met massa = 60 kg zit op het horizontaal bovenvlak van een verticale veerbalans die zonder wrijving die helling afglijdt (met hellingshoek = 30į).

- De kracht F ( op de tekening) wordt door de balans uitgeoefend, maar kan een veer niet enkel evenwijdig met haar verplaatsingsrichting een kracht uitoefenen ?

- Hoe komt dat Fr nog eens een component volgens de z-as heeft nl. Fr,z, want Fr is toch al de tangentiŽle component van G dat volgens de z-as ligt?
Hoe komt het dan dat de tangentiŽle component van G nog is voor een extra kracht langs de z-as zorgt ? Want is Fr,z niet gewoon een deel van G samen met de andere z-component van G normaal ?

- Ik vind het ook vreemd dat er door Fr,z dan nog een component volgens z-as bijkomt, waardoor je zou denken dat de kracht die op de veerbalans uitgeoefend wordt, groter wordt dan het reŽel gewicht G, waardoor het schijnbaar gewicht groter zou zijn, maar dit blijkt niet zo te zijn ? Hoe komt dit ?

Bijgevoegde miniaturen

 • Knipsel5.PNG

Veranderd door hir, 09 augustus 2011 - 01:55


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Axioma91

  Axioma91


 • >250 berichten
 • 264 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 augustus 2011 - 10:51

Ik vind de tekening een beetje verwarrend en er staat een fout in. Misschien bedoel je dat, dus dat zet ik hier even uiteen.

Er werkt een kracht op de veer, namelijk LaTeX . De veer zorgt voor een precies tegengestelde kracht zodat LaTeX .

Nu verplaatsen we ons naar het systeem van het blok. Er werkt op de onderkant van het blok (het schuine vlak) een kracht van alle massa daarboven*g. De netto kracht werkend op de onderkant van het blok is LaTeX met LaTeX , aannemend dat de veer massaloos is.

Deze kracht grijpt dus aan op het massamiddepunt van LaTeX en is naar beneden gericht. De helling zorgt voor een normaalkracht loodrecht op het vlak, die je kunt ontbinden in twee componenten. De normaalkracht werkt dus niet zo als in het plaatje getekend.

Misschien kan je dit even proberen opnieuw te tekenen en als je gezochte antwoord hier niet in zit, dan werp ik (of iemand anders) er nog even een blik op.. Schematisch kun je dat uiteraard wel zo doen, maar dat vind ik wat goedkoop.

[bij nader inzien begrijp ik vrij weinig van je terminologie, kijkend naar je plaatje kan je hiermee wel alle relevante dingen als versnelling van het ventje oplossen..]

Veranderd door Axioma91, 09 augustus 2011 - 10:54


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures