Bepalen oxidatiegetallen in hno3

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 226

Bepalen oxidatiegetallen in hno3

We moeten de oxidatiegetallen in HNO3 bepalen. Het vinden van de oxidatiegetallen lukt me wel maar in mijn cursus wordt het op de vlgnde manier berekend:

OG(H)=1-0= +I

OG(N)=5-0=+V

OG(O)=6-8=-II

Concreet maak je het verschil tussen het aantal elektronen dat een atoom bezit in ongebonden toestand en na de verschuiving van de elektronen. Maar bij covalente bindingen zoals in HNO3 is er toch geen volledige overdracht van het ene nr het andere atoom. In ongebonden toestand heeft N 5 valentieëlektronen en na verschuiving van de elektronen geen meer ??? Maar dit is toch geen ionbinding (volledige elektronenoverdracht van het ene nr het andere atoom.

Het is toch een covalente binding waar de elektronen gemeenschappelijk gesteld worden . Het ene atoom is wel elektronegatiever als het ander maar dit wil toch niet zeggen dat dat atoom dan alle elektronen krijgt???

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.722

Re: Bepalen oxidatiegetallen in hno3

Bij de bepaling van de oxidatiegetallen, een wat verouderd begrip, doen we net alsof alle bindingen ionbindingen zijn, maar dat zijn ze natuurlijk niet!

H is altijd 1+ en O is dan altijd 2-

Voorbeeld

HNO3 bestaat dan uit één H+ , drie O2- en één N 5+

Als er andere elementen in voorkomen krijgt, net als bij O en H, het meest elektronegatief element de negatieve lading en het minst elektronegatief element de positieve lading toegedacht.

Voorbeeld

CCl4 bestaat dan uit vier Cl- en één C 4+

Nogmaals we doen alsof.

Berichten: 226

Re: Bepalen oxidatiegetallen in hno3

Ah zo

dank je voor je hulp!! ;)

Reageer