Springen naar inhoud

- - - - -

Organenmarkt legaal maken in Nederland?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

  Cura


 • >1k berichten
 • 2966 berichten
 • VIP

Geplaatst op 12 augustus 2011 - 20:47

"Ben jij al donor?", is inmiddels een bekende leus in Nederland geworden. Hoe kunnen we vrijwillige deelname om organen te doneren (nog verder) stimuleren?

Organen en/of bloed afstaan zonder er iets voor terug te krijgen is voor velen onbegrijpbaar omdat "het toch van mij is". Maar verandert deze gedachte als men geld krijgt aangeboden om donor te worden? Volgens de onderzoeker Sue Rabbitt Roff kan de maatregel heel veel levens redden ťn extra donoren werven; het opgeleverde geld kan door de donor worden gebruikt om bijvoorbeeld schulden af te lossen terwijl men toch iets goeds doet voor de medemens.

Er zitten wel wat nadelen aan een dergelijke maatregel; de zwarte markt zal bijvoorbeeld veel organen kunnen verhandelen zonder dat het duidelijk is of de donor mogelijke infecties, aandoeningen etc. heeft opgelopen waardoor het gedoneerde orgaan (levens)gevaarlijk kan zijn voor de ontvanger. Toch weerhoudt het landen niet om de organenmarkt legaal te maken. Ook uitbuiting is een gevaarlijk risico aangezien het vrijwillig doneren van organen door deze handeling in het gedrang komt, aldus jurist Jasper Bovenberg, tevens onderzoeker aan het AMC.

Moet Nederland, met haar handelsgeest, ook gaan deelnemen aan de legale organenmarkt om zo het organentekort in ons land te reduceren?

Geplaatste afbeelding

Bronnen:
http://www.intermedi...het-aanbod.html
http://www.scientias...het-zover/43953

Mocht je meer willen lezen over de markt van organen:
"Nier te koop baarmoeder te huur" van Ingrid Geesink en Chantal Steegers.
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

In physics I trust

  In physics I trust


 • >5k berichten
 • 7391 berichten
 • VIP

Geplaatst op 21 augustus 2011 - 09:23

Een beslissing die een niet geringe invloed zal hebben. Ik vrees persoonlijk voor corruptie, zoals in Latijns-Amerika nu al het geval is. Er bestaan daar gespecialiseerde bendes die zich richten op orgaanhandel, en argeloze mensen overvallen, verdoven, een orgaan ontnemen en terug droppen zonder enige medische verzorging.

Nu, zo'n vaart zal het in BelgiŽ (en Nederland) wellicht niet lopen, aangezien de armoede hier niet in dezelfde mate aanwezig is. Toch is het onvermijdelijk dat het verbinden van een markt aan organen leidt tot uitbuiting, zwarte markt etc.

Moeten we deze bezwaren laten opwegen tegen het redden van levens? Een vraag die moeilijk eenduidig te beantwoorden is want aan beide kanten van de balans liggen er levens in de schaal.

Wat ik me afvraag en wat doorslaggevend kan zijn in een beeldvorming hierover: hoeveel mensen sterven er jaarlijks in BelgiŽ/Nederland doordat ze niet tijdig worden voorzien van een geschikt orgaan?
"C++ : Where friends have access to your private members." Gavin Russell Baker.

#3

Cura

  Cura


 • >1k berichten
 • 2966 berichten
 • VIP

Geplaatst op 21 augustus 2011 - 09:58

Wat ik me afvraag en wat doorslaggevend kan zijn in een beeldvorming hierover: hoeveel mensen sterven er jaarlijks in BelgiŽ/Nederland doordat ze niet tijdig worden voorzien van een geschikt orgaan?


In Nederland zijn dit de cijfers van het aantal patiŽnten die wachten op een orgaantransplantatie. ( Totaal 1300)
Nu zijn er bijna 4 miljoen donoren in Nederland, maar ca. 2,5 miljoen geven directe toestemming tot alles te doneren. ( zie hier) Feit is wel dat niet alle 2,5 miljoen donoren ook automatisch geschikt zijn als donor en er waarschijnlijk niet genoeg per jaar overlijden en waarbij de organen ook nog eens te redden zijn. Volgens deze bron overlijden er per dag 12 mensen in Europa door het niet krijgen van een goed functionerende nier. Nu is er wel de meeste vraag naar nieren, maar aan de andere kant kunnen nierpatiŽnten ook nog een hele tijd dialyseren. ( Ik doe toevallig vrijwilligerswerk in een nierdialysecentrum en er zijn patiŽnten aanwezig die al 20 jaar dialyseren). In dat geval is 12 per dag wel heel wat in Europa...laat staan wat het aantal doden zal zijn bij de andere benodigde organen waar geen dialyse of andere directe functionele behandeling aan te pas kan komen.
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

#4

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 21 augustus 2011 - 10:11

Ik hoop dat we het hier wel hebben over organen doneren nadat de persoon is overleden...


De zwarte markt opmerking is een beetje raar. Je laat geen nier plaatsen door een dokter die niet gecertificeerd is en niet in een ziekenhuis werkt. In een ziekenhuis is alles traceerbaar. Ik denk dat er in Nederland gewoon geen mogelijkheid is voor een zwarte markt in organen. Over andere landen kan ik natuurlijk niet spreken, maar het spreekt voor zich dat als een persoon in Nederland overlijdt, het lichaam door een Nederlandse gecertificeerde dokter word behandeld en vanaf dat punt het orgaan traceerbaar zal zijn.


Ik vind het geen slecht idee. Als iemand heel zijn leven goed voor zijn lichaam zorgt, mag die best wat meer vragen voor zijn organen om zo een extra zakcentje voor zijn kinderen achter te laten.

Dit onderwerp schijnt niet nieuw te zijn, ik vond een artikel uit 2008: http://www.depers.nl...onornieren.html

#5

Cura

  Cura


 • >1k berichten
 • 2966 berichten
 • VIP

Geplaatst op 21 augustus 2011 - 10:20

Ik hoop dat we het hier wel hebben over organen doneren nadat de persoon is overleden...


Niet geheel; eicellen ( weliswaar geen orgaan) kun je in de VS op dit moment verkopen voor toch gauw vijfduizend dollar, en een nier is te verkopen voor een marktprijs van 32.000 dollar. Is mij wel een raadsel hoe artsen uit de VS het toe willen staan een gezond orgaan uit iemand te halen, wetend dat iemand daar voor betaald wordt en dat je patiŽnt nog jaren lang met ťťn nier door het leven zal gaan. Als het nu een familielid is die nog jaren ťťn nier zal hebben om jou de andere te gunnen vind ik dat heel wat anders, maar om gezonde mensen geld te bieden voor het verkopen van lichaamsdelen...nee dat gaat wel wat te ver naar mijn idee.

Nog even reagerend voor In physics I trust:

In het artikel van DePurpereWolf staat dus dat Nederland (weliswaar in 2008) 25 nierdonoren heeft terwijl er (in 2010) 900 mensen wachtte op een nieuwe nier. In het dialysecentrum waar ik elke week ben, komt het regelmatig voor dat mensen besluiten te stoppen met dialyseren ( en dus ook te stoppen met leven)...niet alleen oudere mensen maar ook mensen van rond de 35 omdat ze geen hoop hebben op een nieuwe nier. Dus totaal gezien zal het denk ik wel uitmaken of er meer donoren komen of niet.
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

#6

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 21 augustus 2011 - 10:38

Een eicel is niet echt een orgaan, sperma is ook geen orgaan. Ik vind het verkopen van je nier als je nog leeft onetisch, dus zou ik dat inderdaad verbieden.

#7

Cura

  Cura


 • >1k berichten
 • 2966 berichten
 • VIP

Geplaatst op 22 augustus 2011 - 20:15

Ik vind het verkopen van je nier als je nog leeft onetisch, dus zou ik dat inderdaad verbieden.


Behalve dat het onethisch zal zijn vraag ik me af wat hier nu precies het voordeel van is....nķ een nier beschikbaar stellen of pas als je dood bent. Er zal ondertussen geen nieuwe nier aangroeien die je weer opnieuw kan schenken...gedoneerd is gedoneerd. Je zult hoogstens het aantal gedoneerde organen meer kunnen verspreiden over een X bepaalde periode, als die zelfde persoon dood gaat kan hij die andere ook nog doneren: heb je bijvoorbeeld twee nieren in 30 jaar i.p.v. die twee op dezelfde dag tegelijk. Wat zou dit qua gedoneerde nieren uitmaken op de lange termijn? Dan hebben ze nķ wellicht een groot aanbod nierdonoren die hun nier voor geld doneren, maar over een bepaalde periode zit je alsnog met tekorten omdat diezelfde donor nog maar ťťn nier heeft die hij/zij echt niet levend gaat verkopen aangezien dit de laatste nier in het lichaam is.
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures