Springen naar inhoud

- - - - -

Zuurstofopname organismen in water eindelijk opgehelderd


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 14 augustus 2011 - 10:32

Meten hoeveel zuurstof in water is opgelost (concentratie), is relatief eenvoudig. Veel moeilijker is het om vast te stellen hoeveel zuurstof er beschikbaar is voor aquatische organismen: hoe makkelijk of moeizaam nemen ze zuurstof op. Ecologisch onderzoek heeft nu aangetoond dat de snelheid waarmee organismen zuurstof opnemen maar deels afhankelijk is van de oplosbaarheid. Ook de partiŽle druk en de diffusiecoŽfficient spelen een belangrijke rol.

Impasse
In warm water lost minder zuurstof op. Nu zou je denken dat waterdieren daardoor moeilijker zuurstof kunnen opnemen en dat terwijl hoge temperaturen hun vraag naar zuurstof juist aanjagen. Zo simpel liggen de zaken echter niet. Jarenlang waren wetenschappers het oneens over wat precies bepalend is voor zuurstoftoevoer naar waterdieren. Ecologen dachten dat dat de hoeveelheid opgelost zuurstof (zuurstofconcentraties) was, maar fysiologen gingen uit van de partiŽle druk van zuurstof: dat deel van de luchtdruk dat door de zuurstof wordt veroorzaakt is naar hun mening bepalend voor de hoeveelheid aanwezige zuurstof.

Bergbeken
Het is niet het een of het ander: het is een combinatie van beide en daarmee doorbreekt het onderzoek een jarenlange impasse. Warm water bevat weliswaar minder zuurstof, maar door een hogere diffusiecoŽfficiŽnt nemen organismen in warm water makkelijker zuurstof of. Dat ze toch in de problemen komen als het water warmer wordt, komt omdat ze meer zuurstof nodig hebben dan er beschikbaar is.

Geplaatste afbeelding

Ecoloog Wilco Verberk van de Radboud Universiteit toonde aan dat zowel de oplosbaarheid als de partiŽle druk van invloed zijn op de beschikbaarheid van zuurstof. Maar de oplosbaarheid verandert als de temperatuur verandert, terwijl de partiŽle druk gelijk blijft. Alleen is de druk op grote hoogte weer lager door de ijle lucht. Daarom analyseerde Verberk het voorkomen van organismen in bergbeken. Verberk: ĎDe condities zijn optimaal omdat op grotere hoogte de partiŽle druk lager is, maar door de lage temperatuur is de oplosbaarheid hoger. Beide zijn op hoogte ontkoppeld en daarom kun je daar de invloed van verschillende aspecten beter ontrafelen.'

Nieuwe index
Met behulp van de eerste principes van gasdiffusie, ontwikkelde Verberk een index die drie aspecten van zuurstofuitwisseling integreert: oplosbaarheid, druk en de diffusiecoŽfficiŽnt. Vervolgens toetste hij de index met behulp van gepubliceerde veldgegevens. De geÔntegreerde zuurstofindex kon de verschillen in het aantal soorten waterinsecten in bergbeken beter verklaren dan enkel de zuurstofconcentratie of de partiŽle druk. Ook bood de nieuwe index een betere argumentatie voor verschillen in de lichaamsgrootte van vlokreeften in een groot scala aan wateren (van zoet naar zout water en van de polen tot in de tropen).


Bron:
Radboud Universiteit Nijmegen

Zie meer:
Video: Ecology: Oxygen & Cold Blooded Animals

Wetenschappelijke publicatie:
Verberk, Wilco C. E. P., David T. Bilton, Piero Calosi, and John I. Spicer. 2011. Oxygen supply in aquatic ectotherms: Partial pressure and solubility together explain biodiversity and size patterns.
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures