Springen naar inhoud

Chromosomen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

anoniem08

  anoniem08


 • 0 - 25 berichten
 • 11 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 16 augustus 2011 - 12:53

Heb een vraag over ons DNA. In de boeken biologie staat telkens uitgelegd hoe DNA zich ontrolt om mitose te ondergaan en hoe het aanwezig is in de cel. Maar er staat nooit iets in over het aantal chromosomen. Mijn vraag is : heeft elke cel nu 46 chromosomen (dus 23 paren)? Hoe bevinden deze zich in de cel in rusttoestand, zijn ze van elkaar gescheiden of zijn ze toch nog met elkaar verbonden via een chromatine netwerk? Dus m.a.w. is ons dna in kleine aparte stukjes verdeelt?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Mako

  Mako


 • >1k berichten
 • 1146 berichten
 • VIP

Geplaatst op 16 augustus 2011 - 13:09

Ik vermoed dat elke cel wel de volledige DNA-sequentie heeft. Maar dat niet elk allel tot expressie komt. Elke cel zal dus 46 chromosomen tellen maar het allel voor oogkleur zal bijvoorbeeld enkel tot expressie komen in de iris.

Hoe bevinden deze zich in de cel in rusttoestand


Wanneer de cel niet gaat delen ligt het DNA gewoon verdeeld in een chromatine netwerk. Als de cel zich gaat delen treedt spiralisatie op.

Veranderd door Mako, 16 augustus 2011 - 13:16

A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

#3

Sjitty

  Sjitty


 • >250 berichten
 • 320 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 augustus 2011 - 16:56

Ons genoom is onderverdeeld in 46 gescheiden lineare dubbelstrengige DNA moleculen (22 paar homologe en 1 paar geslachtschromosomen). Elk van die moleculen is een chromosoom. In een normale lichaamscel zijn er dus altijd 46 chromosomen, of die nu gecondenseerd zijn of diffuus. Chromatine is de benaming voor alle chromosomen en geassocieerde eiwitten (o.a. histonen) in de nucleus.

Voor een cel die mitotisch gaat delen zit het ietsje anders in elkaar:

Net vˇˇr de mitose gaat het genoom dupliceren (S-fase) en zijn er eigenlijk 92 chromosomen (tetraplo´d) aanwezig. Na condensatie (tijdens de profase van de mitose) krijgt je de vorming van die typische X-vormige chromosomen, die eigenlijk bestaan uit twee identieke chromosomen. Beide "chromosomen" worden hier echter aangeduid als chromatiden, en de twee aaneengehechte chromatiden (t.h.v. de centromeren)worden samen aangeduid als chromosoom. Pas wanneer beide chromatiden gescheiden worden en verdeeld zijn over beide dochtercellen, worden ze weer apart als chromosomen beschouwd. Elke dochtercel bevat nu opnieuw 46 chromosomen, die opnieuw elk een aparte entiteit vormen, of ze nu gecondenseerd zijn of diffuus.


Bemerkingen:

Bemerk dat er bepaalde cellen zijn die veel meer chromosomen hebben (tot 128 chromosomen) zoals megakaryocyten die heel veel kopijen van het complete genoom hebben, en zo in staat zijn to heel hoge genexpressie.

Omgekeerd hebben geslachtscellen (germinale cellen, zoals mature sperma- of eicellen)) slechts de helft van het genoom (haplo´d) en dus slecht 23 chromosomen (gevolg van meiotische celdeling). Dit is nodig om na versmelting met een andere geslachtscel, een diplo´de zygote met 46 chromosomen te vormen.

Veranderd door Sjitty, 16 augustus 2011 - 17:00


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures