Springen naar inhoud

Mens + machine


 • Log in om te kunnen reageren

#1

MrPopo

  MrPopo


 • 0 - 25 berichten
 • 7 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 17 augustus 2011 - 21:06

L.S.,

Een vriend van mij en ik hadden het een keer de (futuristische) gedachte over nanorobots die ingezet zouden kunnen worden om bepaalde beschadigde delen van het menselijk lichaam te repareren, of ge´njecteerd in een cel zouden kunnen worden zodat deze altijd paraat zouden staan voor het geval er schade opgelopen wordt.

In ieder geval zette mij dit aan het denken over hoe de wetenschap zich steeds verder ontwikkelt - de mens zou als het ware steeds sterker worden door deze ontwikkelingen, denk bijvoorbeeld aan de "uitprintbare organen" voor een beter te realiseren concept.

Wie weet kan men in de toekomst zelfs mens en machine combineren om zo de mens nog sterker te maken. Nu heb ik het niet per definitie over jezelf volproppen met computerchips of je arm door een gedachtengestuurde vlammenwerper vervangen, maar het is zeker interessant om te speculeren over hoe ver de technologie kan gaan in dit opzicht.

Nu vroeg ik me af of er in Nederland bepaalde "bedrijven"/onderzoekscentra bestaan welke onderzoek doen op dit gebied, en zich eventueel specialiseren op het verleggen van menselijke limieten door cybernetica te combineren met het menselijk lichaam. Het lijkt mij interessant om hier wellicht zelf aan te werken. Of is dit te ver gezocht en bestaan dergelijke instanties niet?

Bedankt voor het lezen ;) ,

MrPopo.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

leekmetinteresse

  leekmetinteresse


 • 0 - 25 berichten
 • 25 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 17 augustus 2011 - 23:47

Grappig dat je dat nu post, er stond net dit weekend een artikel hierover in De Morgen (= Belgische krant), namelijk een interview met Miguel Nicolelis, een neurowetenschapper. Als ik het goed begrepen heb onderzoekt hij hoe wij met ons brein machines zouden kunnen besturen.

Het idee is dat men een bundel zeer dunne elektroden in de hersenen aanbrengt, om daar de motorische signalen te kunnen afluisteren. Op die manier zouden patiŰnten met een prothese deze kunnen aansturen met hun brein.

Hij heeft al een succesvol experiment opgezet met een aap: een aap die een robot laat lopen, enkel door eraan te denken.

http://en.wikipedia....iguel_Nicolelis

http://en.wikipedia....chine_interface

Google misschien ook eens op "hersenbesturing"...

Men is er dus wel degelijk mee bezig, maar als dit ook in Nederland gebeurt, weet ik niet (die Nicolelis werkt aan de Amerikaanse Duke University).

Veranderd door leekmetinteresse, 17 augustus 2011 - 23:49


#3

MrPopo

  MrPopo


 • 0 - 25 berichten
 • 7 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 18 augustus 2011 - 12:59

Oke hartstikke bedankt! ;)

#4

leekmetinteresse

  leekmetinteresse


 • 0 - 25 berichten
 • 25 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 18 augustus 2011 - 15:08

Graag gedaan!

Ik heb ondertussen eens verder gekeken en volgens de Nederlandstalige Wikipedia wordt er wel degelijk onderzoek hiernaar gedaan in Nederland:

In Nederland wordt momenteel veel BCI onderzoek verricht binnen het grote onderzoeksconsortium BrainGain ([4]) wat gesubsidieerd wordt door het SmartMix programma ([5]). Binnen Europa werken vele BCI onderzoekers samen in andere consortia zoals: future BNCI [6], TOBI [7], Brainable [8], BETTER [9], DECODER [10], Mindwalker [11] en Mundus [12]. Buiten Europa vind veel onderzoek plaats in de USA en AsiŰ.

http://nl.wikipedia....rface#Onderzoek

Men verwijst hierbij o.a. naar de site van dat onderzoeksconsortium BrainGain:
http://www.nici.ru.n....cgi?page=index

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures