Mens + machine

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 7

Mens + machine

L.S.,

Een vriend van mij en ik hadden het een keer de (futuristische) gedachte over nanorobots die ingezet zouden kunnen worden om bepaalde beschadigde delen van het menselijk lichaam te repareren, of geïnjecteerd in een cel zouden kunnen worden zodat deze altijd paraat zouden staan voor het geval er schade opgelopen wordt.

In ieder geval zette mij dit aan het denken over hoe de wetenschap zich steeds verder ontwikkelt - de mens zou als het ware steeds sterker worden door deze ontwikkelingen, denk bijvoorbeeld aan de "uitprintbare organen" voor een beter te realiseren concept.

Wie weet kan men in de toekomst zelfs mens en machine combineren om zo de mens nog sterker te maken. Nu heb ik het niet per definitie over jezelf volproppen met computerchips of je arm door een gedachtengestuurde vlammenwerper vervangen, maar het is zeker interessant om te speculeren over hoe ver de technologie kan gaan in dit opzicht.

Nu vroeg ik me af of er in Nederland bepaalde "bedrijven"/onderzoekscentra bestaan welke onderzoek doen op dit gebied, en zich eventueel specialiseren op het verleggen van menselijke limieten door cybernetica te combineren met het menselijk lichaam. Het lijkt mij interessant om hier wellicht zelf aan te werken. Of is dit te ver gezocht en bestaan dergelijke instanties niet?

Bedankt voor het lezen ;) ,

MrPopo.

Berichten: 25

Re: Mens + machine

Grappig dat je dat nu post, er stond net dit weekend een artikel hierover in De Morgen (= Belgische krant), namelijk een interview met Miguel Nicolelis, een neurowetenschapper. Als ik het goed begrepen heb onderzoekt hij hoe wij met ons brein machines zouden kunnen besturen.

Het idee is dat men een bundel zeer dunne elektroden in de hersenen aanbrengt, om daar de motorische signalen te kunnen afluisteren. Op die manier zouden patiënten met een prothese deze kunnen aansturen met hun brein.

Hij heeft al een succesvol experiment opgezet met een aap: een aap die een robot laat lopen, enkel door eraan te denken.

http://en.wikipedia.org/wiki/Miguel_Nicolelis

http://en.wikipedia.org/wiki/Brain-machine_interface

Google misschien ook eens op "hersenbesturing"...

Men is er dus wel degelijk mee bezig, maar als dit ook in Nederland gebeurt, weet ik niet (die Nicolelis werkt aan de Amerikaanse Duke University).

Gebruikersavatar
Berichten: 7

Re: Mens + machine

Oke hartstikke bedankt! ;)

Berichten: 25

Re: Mens + machine

Graag gedaan!

Ik heb ondertussen eens verder gekeken en volgens de Nederlandstalige Wikipedia wordt er wel degelijk onderzoek hiernaar gedaan in Nederland:
In Nederland wordt momenteel veel BCI onderzoek verricht binnen het grote onderzoeksconsortium BrainGain ([4]) wat gesubsidieerd wordt door het SmartMix programma ([5]). Binnen Europa werken vele BCI onderzoekers samen in andere consortia zoals: future BNCI [6], TOBI [7], Brainable [8], BETTER [9], DECODER [10], Mindwalker [11] en Mundus [12]. Buiten Europa vind veel onderzoek plaats in de USA en Asië.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Brain-compute...rface#Onderzoek

Men verwijst hierbij o.a. naar de site van dat onderzoeksconsortium BrainGain:

http://www.nici.ru.nl/cgi-brain/index.cgi?page=index

Reageer