Springen naar inhoud

- - - - -

Eerste barst in advanced encryption standard


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3134 berichten
  • VIP

Geplaatst op 21 augustus 2011 - 10:44

Onderzoekers hebben een zwak punt in het AES-algoritme ontdekt. Ze hebben een intelligente nieuwe aanval bedacht waarmee de geheime sleutel vier maal sneller bepaald kan worden dan tot hiertoe werd verwacht.

Met meer dan honderd miljoen gebruikers wereldwijd is de Advanced Encryption Standard of AES het belangrijkste algoritme voor de beveiliging van het internetbankieren, draadloze netwerken en bestanden op harde schijven. In 2000 werd het Rijndael-algoritme door het Amerikaanse NIST (National Institute for Standards and Technology) uitgekozen tot Advanced Encryption Standard, een nieuwe encryptiestandaard die de Data Encryption Standard opvolgde.

Gedurende 15 jaar hebben heel wat wetenschappers de veiligheid van de AES bestudeerd, zonder er ook maar ťťn zwak punt in te vinden. In 2009 werd een probleem vastgesteld wanneer het AES-algoritme gebruikt wordt voor het versleutelen van data met vier verschillende sleutels waartussen een door de aanvaller gekozen verband moet bestaan. Hoewel deze aanval interessant is vanuit wiskundig oogpunt, bestaat er geen toepassing waarbij hij relevant zou zijn.

De nieuwe aanval daarentegen werkt voor alle versies van de AES, zelfs als er maar ťťn sleutel wordt gebruikt. Deze aanval toont aan dat het bepalen van een AES-sleutel vier maal sneller mogelijk is dan verwacht; met andere woorden: AES-128 gedraagt zich als AES-126.
Zelfs met de nieuwe aanval blijft de complexiteit van het bepalen van de sleutel enorm: het aantal vereiste rekenoperaties is een 8 gevolgd door 37 nullen. Dit betekent dat er zelfs met behulp van een biljoen computers die een miljard sleutels per seconde zouden kunnen testen, nog steeds twee miljard jaar nodig zouden zijn om een AES-128-sleutel te kraken.


Bron:
Katholieke Universiteit Leuven

Wetenschappelijke publicatie:
Andrey Bogdanov, Dmitry Khovratovich, Christian Rechberger: Biclique Cryptanalysis of the Full AES

Lees meer:
Wikipedia: Advanced Encryption Standard
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures