Springen naar inhoud

- - - - -

Steekmuggen experiment, eerste resultaten


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 28 augustus 2011 - 08:38

Geplaatste afbeelding

Op vrijdag 19 augustus zijn duizenden steekmuggen vrijgelaten op het proefveld “Veenkampen” te Wageningen. De verspreiding van de vrijgelaten muggen is gevolgd. In de eerste vier dagen van het experiment zijn per dag ongeveer 1400 vrouwtjesmuggen teruggevangen.

Muggen vliegen gemakkelijk over open terrein
Het bleek dat de eerste dag na vrijlating nog minstens 35-50% van de dieren zich niet verplaatst hadden. Verder blijkt dat als de volwassen muggen (vrouwtjes op zoek naar bloed) gaan vliegen, ze zich goed kunnen verspreiden over open terrein en dat is anders dan tot nu toe bekend was.

Muggen vliegen verder dan gedacht
De vliegafstand is dan ook groter dan eerder gedacht. In ieder geval verspreiden de muggen zich homogeen over de eerste 50 m en kan er minstens 160 m ver worden gevlogen. Het lijkt erop dat afstand en richting waarlangs muggen zich bewegen sterk door de wind wordt beďnvloed. Uit aanvullende waarnemingen blijkt dat de muggen zich overdag schuil houden in de vegetatie, ook in korte vegetatie, vooral nabij poeltjes, moerassige plekken en water; vaak hun natuurlijke broedplekken. In de schemering en de nacht gaan ze op zoek naar bloed en verspreiden ze zich over het terrein, ook over open veld met korte vegetatie. In tegenstelling tot wat eerder gedacht werd hebben ze geen corridor nodig om zich te verspreiden. Ze vliegen gewoon over open terrein.

Vervolgexperimenten
Inmiddels zijn in het gebied waar plasjes en ondiepe sloten zijn hoge aantallen nieuwe larven in ontwikkeling. De onderzoekers gaan door met twee aanvullende experimenten. In het eerste aanvullende experiment worden bij de helft van de vallen bosschages nagebootst, de andere vallen staan in open terrein. Hiermee hopen de onderzoekers inzicht in de invloed van houtige vegetatie (schuilplek overdag) op de verspreiding van steekmuggen te krijgen. Mogelijk werken bosschages als barričres voor muggen. Het tweede aanvullende experiment gaat dieper in op de vliegafstand van muggen in open terrein. Hiervoor is een transect van vallen uitgezet tot op honderden meters vanaf de natuurlijke broedplaats.


Bron:
Wageningen Universiteit

Lees dieper:
Vliegexperiment met muggen
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Neutra

  Neutra


 • >250 berichten
 • 354 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 28 augustus 2011 - 11:20

Hoe zou een individuele mug gevolgd kunnen worden? Een radiozendertje lijkt me al snel te zwaar voor zo'n nietig beestje.

#3

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 28 augustus 2011 - 15:34

In de achtergrond informatie, "Vliegexperiment met muggen" staat geschreven:

De opzet van het experiment
De larven van de huissteekmuggen worden onder veldomstandigheden gekweekt. Bij de start van het experiment worden de volwassenen uit 4 klamboetenten losgelaten. Deze worden terug gevangen met behulp van CO2-vallen. De vallen laten koolzuurgas uit droogijs vrij in de lucht. Dit imiteert de adem van mensen en dieren. Vervolgens worden ze door een ventilator in een valnet gezogen.

Zijn deze muggen gemerkt?
Nee.

Zijn het genetisch gemodificeerde muggen?
Neen, er zijn bestaande eitjes verzameld voor dit experiment.
De individuele muggen worden niet gevolgd. Geteld wordt hoeveel muggen van de groep muggen die is uitgezet, de vallen bereiken die vooraf zijn geplaatst, op bepaalde afstanden van de klamboetenten waaruit de muggen zijn losgelaten.

Er zijn dus geen radiozendertjes op de individuele muggen geplakt. Je denkt dat dit te zwaar zou zijn. Ik twijfel. Een rfid detectie chip weegt maar heel weinig.
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures