Springen naar inhoud

- - - - -

Amper zeven artsen starten opleiding psychiatrie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Drieske

  Drieske


 • >5k berichten
 • 10217 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 07 september 2011 - 10:11

Amper zeven artsen starten opleiding psychiatrie

Volgend academiejaar starten er aan de vier Vlaamse universiteiten slechts zeven artsen een opleiding psychiatrie. Voor kinder- en jeugdpsychiatrie is het helemaal een ramp.


In een interview met het medische vakblad de Specialisten legt Raf De Rycke, gedelegeerd bestuurder bij de Broeders van Liefde (de congregatie die het gros van de Vlaamse psychiatrische zorginstellingen beheert) een rechtstreeks verband met de ondermaatse en weinig uniforme verloning van de psychiaters.

Dat die vergoedingen een zootje zijn, blijkt uit de omrekening naar bruto-uurlonen die De Rycke voor de Specialisten maakte. De verschillen zijn groot. Zo verdient een psychiater bruto per uur bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) 57 euro voor een werkweek van 24 uur. In een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) is dat amper 38 euro voor 38 uren per week en in psychiatrische centra met een Riziv-conventie gaat het over 47 euro, eveneens voor 38 uren.

“Omgezet naar een uurloon voorziet de nomenclatuur 92 euro voor psychotherapie,” aldus De Rycke die de CGG-vergoeding opvallend laag noemt. In de recente instellingsoverschrijdende projecten (artikel 107) waarvoor de overheid geld vrijmaakte, ligt het bruto-uurloon met 120 euro per uur hoger. Voor alle duidelijkheid: het gaat telkens over lonen als zelfstandige.

“Omdat de aantrekkingskracht van de CGG’s financieel onbestaande is, geven de meeste centra een hogere vergoeding bovenop het officiële barema,” voegt De Rycke er in de Specialisten aan toe. “Voor de CGG’s, maar ook voor de uurlonen binnen de Riziv-conventie, is het vijf voor twaalf”, zegt hij.


Lees verder: http://knack.rnews.b...95097947195.htm

Bron: Knack
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 07 september 2011 - 13:05

Het gaat om een probleem dat al langere tijd aanwezig is: er is een groot tekort aan kinderpsychiaters en psychiaters vind je ook niet meer zo makkelijk.

(Kinder)psychiaters worden inderdaad onderbetaald in vergelijking met hun andere collega-specialisten. Het is immers zo dat vooral het uitvoeren van technische prestaties geld in het laatje brengt. Als je minder technische prestaties uitvoert (en in de psychiatrie is dit meestal zo), dan verdien je een stuk minder. Het echte klinische werk, zoals in de vorm van gesprekken met patiënten, wordt blijkbaar ondergewaardeerd in vergelijking met het uitvoeren van techniek. Met ondermeer het gevolg dat technische onderzoeken soms iets té gretig worden afgenomen.

Je hoort ook vaak gelijkaardige klachten bij pediaters: zij doen ook een stuk minder technische onderzoeken dan vele van hun collega's. Ze moeten vaak erg veel uren kloppen (ouders gaan vaak rechtstreeks naar de pediater voor een banaal probleem, ook in het weekend) voor een behoorlijk lager loon.

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

#3

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 08 september 2011 - 12:55

Ter aanvulling nog enkele gedachten over deze kwestie, geschreven door één van de zeldzame nog bestaande kinderpsychiaters van Vlaanderen:
Ongewoon weinig psychiaters voor een ongewone tijd (Mark Van Bellinghen, De Morgen, 8/9/11)
En de (tot nu toe) 4 eerste commentaren die eronder staan, zijn ook wel interessant om lezen.

Dido

Veranderd door Dido, 08 september 2011 - 12:57

Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures