Springen naar inhoud

- - - - -

Groenlandse ijskap smolt niet alleen door warmer klimaat


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 11 september 2011 - 08:46

Niet alleen de hoge temperatuur was de oorzaak van het smelten van de Groenlandse ijskap tijdens het vorige interglaciaal (130.000 tot 114.000 jaar geleden). De zonne-intensiteit en niet-lineair smeltgedrag hadden een bijna even zo grote rol en waren verantwoordelijk voor de helft van de afsmelting. Daarom is het vorige interglaciaal geen goede vergelijking voor de reactie van de Groenlandse ijskap op toekomstige klimaatsveranderingen.

De onderzoekers hebben met een weermodel het klimaat op Groenland tijdens het laatste interglaciaal berekend. Gedurende het vorige interglaciaal waren de zomers 2 tot 4 graden warmer dan tegenwoordig, en was de zonne-instraling in de zomer 10% sterker dan nu. Zij laten met gevoeligheidsexperimenten zien dat het warmere klimaat van het vorige interglaciaal maar ongeveer 55% van de krimp van de Groenlandse ijskap veroorzaakte. Sterkere zonne-intensiteit tijdens de zomer en niet-lineair smeltgedrag zijn verantwoordelijk voor de overige 45% van de krimp. Om die reden zal de Groenlandse ijskap minder sterk reageren op de huidige klimaatsverandering dan tijdens het vorige interglaciaal.
De Groenlandse ijskap was door afsmelting tijdens de periode tussen de laatste twee ijstijden 40 tot 70% kleiner dan nu. Dit stond gelijk aan een bijdrage aan de wereldwijde zeespiegelstijging van 2,2 tot 4,5 meter.

Bron:
Universiteit Utrecht

Wetenschappelijke publicatie:
Willem Jan van de Berg, Michiel van den Broeke, Janneke Ettema, Erik van Meijgaard en Frank Kaspar: Significant contribution of insolation to Eemian melting of the Greenland ice sheet
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures