Springen naar inhoud

Moleculair ijs maken pws


 • Log in om te kunnen reageren

#1

DebenKa

  DebenKa


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 15 september 2011 - 09:05

Hallo !

Wij zijn Deborah en Erika en wij maken ons profielwerkstuk over ijs.
De bedoeling is dat we gaan onderzoeken welk ijs het aller lekkerst is.
we gaan experimenteren met 3 manieren.

1. ijs maken met een ijsmachine.
2. ijs maken dmv vloeibaar stikstof
3. ijs maken dmv E-nummers

We hebben al wel wat info over deze manieren van ijs maken maar we vroegen ons af of jullie misschien nog een andere manier weten om ijs te maken of hebben jullie tips/recepten om ijs te maken?

Wie kan ons helpen een goed cijfer te halen ?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Mrtn

  Mrtn


 • >1k berichten
 • 4220 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 september 2011 - 09:10

Wat is in dit geval je definitie van lekker?
Het enige verschil tussen de ijsmachine en vloeibare stikstof is de grootte van de ijskristallen die vormen. Dat gaat dus meer over textuur dan over smaak. (als je hetzelfde recept gebruikt natuurlijk)

Wat zijn "E-nummers" volgens jullie? Vaak wordt er moeilijk en mysterieus over gedaan onder het mom van 'chemische rommel' maar voor vitamine C is ook een E-nummer. Welke stoffen willen jullie gaan gebruiken en wat doet dat met ijs?

Wat betreft verschillende manieren: ik mis de originele techniek van voor de ijsmachine ;)

Veranderd door Mrtn, 15 september 2011 - 09:13

Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

#3

Wouter_Masselink

  Wouter_Masselink


 • >5k berichten
 • 8405 berichten
 • VIP

Geplaatst op 16 september 2011 - 07:51

Daarnaast komt dit nu vooral over op een manier om veel ijs te kunnen proeven. Het probleem is dat als je chemicalien gebruikt die niet direct voor consumptie bedoeld zijn dat het dan ook niet de bedoeling is dat je hier later van gaat snoepen om je ijs te testen. Los daarvan is 'lekker' een erg arbitraire term. Ik kan 20 verschillende ijs recepturen verzinnen waarbij je een beetje meer of beetje minder van het een of andere toevoegt in een gewone ijsmachine. Waarom zou je vloeibare stikstof willen gebruiken, en niet gewoon een vriezer, verwacht je andere dingen met vloeibare stikstof en wat bedoel je met E-nummers?

Om het nog eens samen te vatten:
 • Je meetmethode is onduidelijk zoniet totaal afwezig
 • De keuze van te testen methoden is ook onduidelijk

Ik wil je aanraden om dit eerst duidelijk te krijgen (vooral je meetmethodiek, hoe bepaal je wat het lekkerst is?) en je daarna pas zorgen te gaan maken om de te testen methodieken. Het probleem van verschillende methodieken vooral bij het toevoegen van eventuele extra componenten aan je ijs dat je de receptuur veranderd en dus ineens met twee variabelen te maken hebt (receptuur en productieproces) in plaats van 1 (productieproces).

Mocht het niet mogelijk blijken om een objectieve analyse te ontwikkelen van je parameter 'lekker' dan is het waarschijnlijk verstandig om een ander onderwerp waar je daadwerkelijk metingen aan kan doen te kiezen.

Als je interesse hebt voor smaakbeleving en hier een PWS over zou willen maken dan zou je je eens kunnen verdiepen in supertasters en hoe dit de smaakbeleving van mensen beinvloedt. Je zou mensen een enquete voor kunnen leggen om aan te geven of ze denken dat ze een supertaster zijn, vervolgens een lijst van voedingsmiddelen op kunnen laten stellen en dit gaat vergelijken met of ze ook daadwerkelijk supertasters zijn door middel van een standaard PROP test.
"Meep meep meep." Beaker

#4

DebenKa

  DebenKa


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 22 september 2011 - 09:04

hoi !!
bedankt voor de reactie's!

we begrijpen dat we niet zo duidelijk waren. ;) :P

de bedoeling is dus dat wij gaan onderzoeken uit welke manier van ijs maken het lekkerste ijs komt
daarom willen we het dus met een ijsmachine,vloeibaarstikstof en E-nummers gaan proberen.
met ''lekker'' bedoelen wij dat het ijs goed is van smaak en structuur, we gaan mensen inderdaad laten proeven en daaruit trekken we dan de conclusie welk ijs men het lekkerst vind.

we maken o.a gebruik van E-nummer 410, Johannesbroodpitmeel, dit zorgt voor verdikking,stabiliseren en geleidelijk smelten van het ijs. en hiermee kunnen we dus de stuctuur veranderen/aanpassen.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures