Springen naar inhoud

- - - - -

Grootste radiotelescoop ter wereld is nu nog groter


  • Log in om te kunnen reageren

#1

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 22 september 2011 - 14:43

Grootste radiotelescoop ter wereld is nu nog groter

Komende maandag verricht de Zweedse minister voor onderwijs en onderzoek, Jan Björklund, de officiële opening van een nieuwe radiotelescoop bij de plaats Onsala. Het nieuwe instrument bestaat uit 192 bescheiden radioantennes die deel zullen gaan uitmaken van Lofar, de grootste radiotelescoop ter wereld, waarvan het centrum in de provincie Drenthe ligt. Lofar, de Low Frequency Array, bestaat uit duizenden kleine antennes, die verspreid over Nederland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Zweden staan opgesteld.

De antennes, die gevoelig zijn voor radiostraling in het frequentiebereik van 10 tot 240 MHZ, zijn niet beweeglijk: het richten van Lofar gebeurt elektronisch. Dezelfde techniek zal straks worden gebruikt bij de nog grotere Square Kilometre Array-radiotelescoop die in Australië of Zuid-Afrika moet verrijzen. Met Lofar wordt onder meer pulsars en de kernen van actieve sterrenstelsels onderzocht. De hoeveelheid gegevens die daarbij worden verzameld is enorm: alleen al het nieuwe Zweedse station levert het equivalent van zevenduizend dvd's per dag af. Al die gegevens worden via een snel glasvezelnetwerk naar de centrale computer in Dwingeloo gestuurd.

Lees verder: http://www.astronieuws.nl/#anchor4810

Bron: Astronieuws.nl

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures