Springen naar inhoud

Eem toepassen voor spanningen en 3d-modellen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

N.WTB

  N.WTB


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 23 september 2011 - 11:09

Hallo,

Voor mijn stage ben ik bezig met krachtenanalyse. De analyses worden gemaakt met een CAD-programma, die gebruikt maakt van EEM. Met de krachtenanalyses die ik maak wil ik de maximaal optredende spanningen bepalen in onderdelen.Echter wil ik zelf ook controleberekeningen uitvoeren. Ik loop alleen tegen twee dingen aan, waar ik nog niet de oplossing voor heb kunnen vinden.

In eerste instantie is de EEM-theorie, die ik toepas voor balkelementen (dus niet staafelementen), niet geschikt om direct de optredende spanningen in het materiaal te berekenen. Mijn vraag is dus, is het mogelijk om EEM toe te passen, dusdanig om spanningen te berekenen en niet alleen om verplaatsingen en hoekverdraaiingen uit te rekenen?

Is het de bedoeling om de krachten evenwijdig aan de lengteas van een onderdeel te plaatsen en zo vervolgens de spanning te berekenen. Dit ook doen met het optredende moment aan de hand van een momentenlijn en de afschuifspanning? En vervolgens met deze waarden de von-mises spanning te berekenen?


En mijn tweede vraag is, kan ik EEM ook toepassen voor 3D modellen en in plaats van 3 vrijheidsgraden, 6 vrijheidsgraden gebruiken? Zoja, hoe ziet een dergelijke matrix eruit?

Zou iemand mij antwoord kunnen geven op bovenstaande vragen of misschien heeft iemand wel een link naar een site waar ik antwoord op mijn probleem kan vinden.

bvd

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

jhnbk

  jhnbk


 • >5k berichten
 • 6905 berichten
 • VIP

Geplaatst op 23 september 2011 - 15:10

Je kan een balk/plaat/schaal volledig discretiseren en zodoende de spanningen bepalen. Zowel in 2D als in 3D. Zoals je zelf zegt bestaan er ook matrices in 3D voor een gewone raamwerk analyse.

Je kan bijvoorbeeld hier wel wat info vinden: http://www.berekenin...s.be/44_toc.htm

Een zeer goed boek is bijvoorbeeld: Matrix Structural Analysis van William McGuire, Richard H. Gallagher & Ronald D. Ziemian.
Het vel van de beer kunnen verkopen vraagt moeite tenzij deze dood voor je neervalt. Die kans is echter klein dus moeten we zelf moeite doen.

#3

N.WTB

  N.WTB


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 03 oktober 2011 - 09:32

Bedankt voor je reactie hierboven.

Heb ik echter nog wel een extra vraag, voor de eindige elementen methode ben ik in het bezit van het boek "Eindige elementen methode deel 1" van G.E. Hofman. Nu is er ooit ook een deel 2 verschenen, die voor zover ik weet, meer opgaat in de 3D balkconstructies. Dit deel klinkt voor mij redelijk aantrekkelijk, aangezien de constructies die ik moet doorrekenen te benoemen zijn als 3D balkconstructies.

Echter, ik kan dit boek nergens meer kopen. Weet iemand of dit boek uit de handel is gehaald, omdat de theorie die erin stond niet meer geldig was. Of was er weinig interesse in, omdat dit deel veel slechter geschreven was. Heeft iemand misschien ervaring met dit boek en kan hij deze delen met mij?

bvd

#4

jhnbk

  jhnbk


 • >5k berichten
 • 6905 berichten
 • VIP

Geplaatst op 04 oktober 2011 - 18:36

Ik ken geen enkele van die boeken. Als je een specifieke vraag hebt kan ik misschien antwoord geven wat raamwerkanalyse betreft. (De algemene matrix verplaatsingsmethode dus. Eng: Direct Stiffness method) Van deze methode bezit ik een redelijke kennis.
Het vel van de beer kunnen verkopen vraagt moeite tenzij deze dood voor je neervalt. Die kans is echter klein dus moeten we zelf moeite doen.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures