Pagina 1 van 1

De waarde van de lichtsnelheid

Geplaatst: vr 23 sep 2011, 22:54
door zpidermen
N.a.v. de recente experimenten bij CERN dat neutrino's sneller zouden zijn gegaan dan de lichtsnelheid: hoe is men aan de waarde van de lichtsnelheid gekomen? Deze is vastgesteld op 299.792.458 m/s. Maar hoe is die lichtsnelheid dan precies vastgesteld?

Zou het mogelijk kunnen zijn dat genoemde neutrino's niet sneller zijn gegaan dan de lichtsnelheid, maar dat de lichtsnelheid in werkelijkheid groter is dan die 299.792.458 m/s? Want in dat geval zouden natuurkundige theorieën niet per se overhoop gegooid hoeven te worden; alleen de waarde van de lichtsnelheid blijkt in dat geval wat hoger te zijn. De speciale relativiteitstheorie van Einstein hoeft dan bijvoorbeeld ook niet aangepast te worden.

Een heel ander verhaal is natuurlijk, wanneer die neutrino's daadwerkelijk sneller zijn gegaan dan de lichtsnelheid. Ik ben erg benieuwd wat dat voor consequenties gaat hebben op allerlei natuurkundige theorieën. Eerst maar even in de gaten houden, of bij CERN geen sprake is geweest van meetfouten o.i.d.

Re: De waarde van de lichtsnelheid

Geplaatst: za 24 sep 2011, 00:32
door AW78
Als ik het goed begrijp, hebben de onderzoekers voor de berekeningen de afstand tussen het CERN en het ontvangstpunt in Gran Sasso (Italië) gebruikt, 730 km. Maar is dat wel de afstand die de neutrino's afgelegd hebben? Mogen de onderzoekers wel een rechte lijn trekken tussen het zend- en ontvangstpunt? De neutrino's zijn immers onderhevig aan de kromming van de ruimte onder invloed van het zwaartekrachtsveld van de aarde! Zij zullen zich dus bewegen volgens die kromming, en niet de rechte lijn die het GPS systeem van de onderzoekers aangeeft. Als de neutrino's hierdoor een kortere afstand hebben afgelegd dan het GPS systeem van de onderzoekers aangeeft, lijkt het alsof ze sneller dan het licht zijn gegaan.

Re: De waarde van de lichtsnelheid

Geplaatst: za 24 sep 2011, 01:00
door zpidermen
Als de neutrino's daadwerkelijk volgens de kromming hebben bewogen, zouden ze juist een langere afstand moeten hebben afgelegd...

Re: De waarde van de lichtsnelheid

Geplaatst: za 24 sep 2011, 18:40
door 1Steven1
Zou het mogelijk kunnen zijn dat genoemde neutrino's niet sneller zijn gegaan dan de lichtsnelheid, maar dat de lichtsnelheid in werkelijkheid groter is dan die 299.792.458 m/s?
Per definitie gaat het ligt met de bovengenoemde snelheid, dit betekent dat als het licht sneller blijkt te gaan dat niet dit moet worden aangepast maar dat de meter langer wordt :-).

maar de lichtsnelheid is al zo vaak bepaald en gemeten dat de kans dat er in al die metingen een meetfout zit veel kleiner is dan dat er een meetfout zit bij de neutrino's.

Re: De waarde van de lichtsnelheid

Geplaatst: za 24 sep 2011, 22:06
door physicalattraction
Om de discussie centraal te houden gaat deze topic op slot. Verdere discussie over neutrino's die de lichtsnelheid zouden overschrijden kunnen hier gevoerd worden.