Springen naar inhoud

- - - - -

Nanobelletjes ontbranden spontaan


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 25 september 2011 - 13:17

Belletjes met nanometer afmetingen, met daarin zuurstofgas en waterstofgas, blijken spontaan te kunnen ontbranden. Bij grotere bellen gebeurt er niets. Voor het eerst tonen onderzoekers deze spontane ontbranding aan.

Dat er sprake is van een 'violent reaction', blijkt alleen al uit de zichtbare beschadiging van de elektroden waarmee de reactie op gang wordt gebracht. Met die elektroden wordt, in een uiterst kleine reactiekamer, op de bekende manier waterstof en zuurstof gemaakt: via elektrolyse. Door de plus- en minpool steeds om te wisselen, blijken belletjes te ontstaan met daarin beide gassen.

De frequentie waarmee wordt omgeschakeld, bepaalt nu de grootte van de belletjes: hoe hoger de frequentie, hoe kleiner de belletjes. Met belletjes groter dan 150 nanometer (een nanometer is een miljoenste millimeter) gebeurt niets. Pas als ze kleiner worden, treedt de verbranding op. Eerdere experimenten in microreactoren lieten ook al zien dat er niets gebeurt met grotere bellen: de theorie is dat ze een te groot inwendig oppervlak hebben waar de warmte meteen naar toe kan.

Geplaatste afbeelding
Vorming van belletjes door elektrolyse aan de elektroden (te zien in a en b): in c, d, e, wordt links de situatie afgebeeld waarin zowel waterstof- als zuurstof worden gevormd, in het midden alleen waterstof en rechts alleen zuurstof. In situatie e, linkerplaatje treedt verbranding op. Er zijn geen belletjes te zien op de elektroden.


Bron:
Universiteit Twente

Wetenschappelijke publicatie:
Vitaly B. Svetovoy, Remko G. P. Sanders, Theo S. J. Lammerink, Miko C. Elwenspoek: Combustion of hydrogen-oxygen mixture in electrochemically generated nanobubbles
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures