Onze planeet vanaf vandaag in het rood

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Onze planeet vanaf vandaag in het rood

Onze planeet vanaf vandaag in het rood


Het is vandaag Earth Overshoot Day: we hebben dit jaar al meer grondstoffen verbruikt dan onze aarde in één jaar tijd kan produceren.

Earth Overshoot Day. Mathis Wackernagel van Global Footprint Network zet het even voor ons in het juiste perspectief. “Het is alsof je je jaarsalaris drie maanden voordat het jaar voorbij is al op hebt gemaakt en nu je spaargeld aan moet spreken.”


Hout

We verbruiken grondstoffen op aarde (bijvoorbeeld hout) met een ongelofelijk snel tempo. Gelukkig kan onze planeet de voorraden weer aanvullen (bijvoorbeeld door bomen te laten groeien). Maar ons tempo ligt hoger dan dat van de planeet. Het gevolg: we verbruiken in een jaar tijd meer dan onze planeet in een jaar tijd kan produceren. De dag waarop we die grens overschrijden, staat bekend als Earth Overshoot Day.


...


Lees verder: http://www.scientias.nl/onze-planeet-vanaf...-het-rood/47319


Bron: Scientias.nl

Gebruikersavatar
Berichten: 10.564

Re: Onze planeet vanaf vandaag in het rood

Dan is aardolie zeker niet meegeteld als grondstof.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Berichten: 1.816

Re: Onze planeet vanaf vandaag in het rood

Tja, wat moet je daar nu weer van denken? Toch teveel mensen die ook beter willen leven? En dus hun hutjes verwisselen voor een echte woning en de fiets voor een auto enz. enz.

Hoewel iedereen recht heeft op een zeker minimum en niet iedereen een parketvloer enz. wil hebben. Maar dat een (oer?) bos gekapt wordt in Australië voor eetstokjes, dat vind ik moeilijk te verdragen.


Zou zeggen beter recycelen, zonne-energie is er meer dan genoeg, nu nog de energie van de mensen en de wil om het uit te voeren en de positieve reclame voor gerecycelde eetstokjes enz.


Is een mens een roofdier, mijn antw. is nee. Het is een roofbouwdier en dat is veel erger. Of introduceer ik nu een nieuwe diersoort? Hoe zou dat klinken in het latijn? Homo Catastrophalis?
LiA

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: Onze planeet vanaf vandaag in het rood

De bekende nederlandse chemicus Paul Crutzen heeft de term antropoceen de wereld in geholpen, ofwel, het tijdvak van de mens:


http://nl.wikipedia.org/wiki/Antropoceen


http://ngm.nationalgeographic.com/2011/03/...an/kolbert-text

Reageer