Springen naar inhoud

- - - - -

Zeldzame gele reuzenster lijkt op een spiegelei


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 02 oktober 2011 - 14:06

Astronomen zijn erin geslaagd een zeldzame ster – een gele hyperreus – te identificeren. De monsterster kreeg de bijnaam 'Fried Egg Nebula', en heeft een diameter die duizend maal groter is dan onze zon.

Geplaatste afbeelding


De gele reuzenster heet officieel IRAS 17163-3907, maar kreeg de bijnaam 'Fried Egg Nebula' – ofwel de Spiegelei-nevel – omwille van de twee ringen die zich rond de gele ster bevinden. Die ringen bestaan uit stof en gas die de ster op verschillende momenten heeft uitgestoten. De ringen worden groter en bewegen weg van de kern. De buitenste ring is naar schatting 1.000 jaar oud.

De Fried Egg Nebula is een zeer heldere ster: ze schijnt zo'n 500.000 maal feller dan onze zon. De grootte van de ster tart de verbeelding: moest de Fried Egg Nebula in het midden van ons zonnestelsel staat, dan zouden alle planeten tot en met Neptunus in de ster vallen.

Explosie
Gele hyperreuzen zitten in een extreem volatiele fase in hun evolutie en bestaan hoogstens een paar duizenden jaren: vandaar dat een gele reuzenster maar zelden gevonden wordt. Dankzij de Mercator-telescoop van het Instituut voor Sterrenkunde was dat deze keer wel mogelijk. Doctor Tijl Verhoelst legt uit: “De ster werd ontdekt via een infraroodtelescoop van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht. Maar door het optisch spectrum van het licht te bekijken met onze eigen Mercator-telescoop, kon het licht van de Fried Egg Nebula gedetailleerd in al zijn kleuren onderzocht worden en zo konden we afleiden dat dit een gele hyperreus is. Door te kijken naar wat er tussen ons en de ster zit, hebben we ook de afstand tot deze ster geschat: zo'n 13.000 lichtjaren van onze planeet. Het is de dichtstbijzijnde gele hyperreus.”
Als massieve sterren sterven, kunnen ze verschillende fases doorlopen: eerst worden ze een rode, koele superreus. Daarna kunnen ze op korte tijd weer warm worden en enorm opzwellen: dan spreken we van een gele hyperreus. Ze stoten dan materiaal uit, dat schillen kan vormen. In een laatste fase kunnen ze een Wolf-Rayet-ster worden: een blauwwitte ster die eigenlijk enkel nog uit een kern bestaat. Afhankelijk van hoeveel massa een ster verloren heeft in de sterrenwind, kan haar leven in elk van de drie fases eindigen met een supernova: een explosie waarbij die buitenste laag van de ster wordt uitgespuwd ten gevolge van een kettingbotsing van nucleaire reacties. De Fried Egg Nebula zal ιιn van de volgende supernova-explosies in onze melkweg zijn.


Bron:
Universiteit Leuven

Zie meer:
Video waarin ingezoomd wordt op de Fried Egg Nebula

Lees meer:
ESO

Wetenschappelijke publicatie:
E. Lagadec, et al: A double detached shell around a post-Red Supergiant: IRAS 17163-3907, the Fried Egg nebula
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures