Springen naar inhoud

OzoncreŽrende stoffen.


 • Dit onderwerp is gesloten Dit onderwerp is gesloten

#1

Gelukkoos

  Gelukkoos


 • >250 berichten
 • 458 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 oktober 2011 - 14:18

Vandaag was in het nieuws het bestaan van een ozongat boven de noordpool. Men melde dat het gat maximaal is bij dalende temperatuur of extreme koude ,en dat CFK's nog altijd een boosdoener is.
Bestaan er dan geen stofjes met het tegengestelde effect als dat van CFK's . Dus stofjes die ozon creŽren.
En kan men deze stofjes dan niet in ,of nabij de ozonlaag brengen ,via een verneveltoestel aangehecht aan verkeersvliegtuigen ? Bij mijn weten zijn er genoeg verkeersvliegtuigen boven de noordpool.

Vorm & Ruimte // Vormgeving & Ruimtecreatie // Eigen vormgeving & Eigen ruimtecreatie


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Xenion

  Xenion


 • >1k berichten
 • 2609 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 03 oktober 2011 - 19:13

Het maken van ozon in een lab is mogelijk en wordt gedaan voor industriŽle toepassingen (zie wikipedia voor voorbeelden).

Om het 'gat' in de ozonlaag echter te 'dichten' is er erg veel ozon nodig en het zou enorm veel energie kosten om die hoeveelheden aan te maken. (Bedenk dat ozon natuurlijk gevormd wordt in de atmosfeer onder invloed van UV licht.)

Aangezien we energie ook niet op overschot hebben is dit geen haalbare oplossing.

Bron: http://www.epa.gov/o...e/makemore.html

#3

Raspoetin

  Raspoetin


 • >1k berichten
 • 3514 berichten
 • VIP

Geplaatst op 03 oktober 2011 - 21:14

Het idee is al een keer eerder ter sprake gekomen Bericht bekijken
Volgens wikipedia is de ozonlaag rond 2050 weer hersteld. Ik zou er dus niet al te veel moeite insteken.[/quote]
[quote name='cjh' post='453496' date='8 October 2008, 16:20']Goed idee. Laten we met z'n allen nog is 42 jaar wachten -_- en hoe kunnen ze dat nou zeker weten? En wat willen ze gaan doen dan? En in wikipedia staat ook dat ze het verwachten, er staat niks over dat ze het zeker weten.[/quote]
[quote name='Raspoetin' post='453514' date='8 October 2008, 17:02']Maar als het gat (nou is het niet echt een gat maar meer een vermindering in concentratie) zo groot is als Afrika, en dit een paar kilometer dik, waar wil je dan die ozon vandaan halen (even het issue van ernaar toe brengen buiten beschouwing gelaten) want dit gaat waarschijnlijk om miljoenen tonnen aan ozon.

Edit: Begrijp me goed; je idee is lovenswaardig evenals je bewustzijn in deze, maar theoretisch al niet haalbaar, laat staan praktisch.[/quote]
[quote name='Jan van de Velde' post='453553' date='8 October 2008, 18:15']Als je alle ozon uit de stratosfeer als een laagje puur ozongas op het aardoppervlak zou leggen (bij atmosferische druk)dan zou dat laagje enkele millimeters dik zijn, (wikipedia) ofwel enkele liters ozongas per m≤. De massa van 1 L ozongas is circa 2 g. neem dus aan dat er 5 g ozon is per m≤ aardoppervlak. 6∑1014 m≤ aardoppervlak x 0,005 kg/m≤ = 3∑1012 kg = 3 miljard ton. Neem aan dat dat over heel de wereld 10% te weinig is, dan moet je 300 miljoen ton gaan aanvullen.

Even reŽel blijven aub. Er zijn vingers zat uitgestoken. Dit is nou eigenlijk een van de weinige globale milieupunten die serieus zijn aangepakt (naast bijvoorbeeld uitstoot van zwavel en fijnstof) , en met vrucht en resultaat. Geneest vanzelf.[/quote]

Als je hierover verder wilt discussiŽren (wat uiteraard mag), lijkt het me handig om het in het al bestaande topic te doen, om versnippering te voorkomen....
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

#4

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9149 berichten
 • VIP

Geplaatst op 06 oktober 2011 - 15:12

Laten we inderdaad in dat topic verdergaan, en deze sluiten.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures