Springen naar inhoud

Smelttemperatuur dna


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Julienogwel

  Julienogwel


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 04 oktober 2011 - 10:46

Gisteren zag ik tijdens de les gentechnologie dat de zoutconcentratie in je DNA invloed heeft op de smelttemperatuur.
Hierbij werd mij gezegd dat als de zoutconcentratie stijgt (positieve ionen) de smelttemperatuur ook zou toenemen. Dit lijkt mij echter niet logisch aangezien je 2 strengen van je DNA beiden negatief geladen delen zijn die door H-bruggen aan elkaar zitten. Als je de positieve lading zou verhogen zou je deze bindingen toch verzwakken, of heb ik het mis?
Kan iemand mij dit even uitleggen?? ;)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 04 oktober 2011 - 13:22

Je geeft zelf al aan: de backbone bestaat uit negatief geladen groepen. Gelijke ladingen stoten elkaar af. Het feit dat de twee strengen aan elkaar zitten is dus meer ondanks die ladingen dan dankzij de ladingen.
Verhogen van de zoutconcentratie zal ertoe leiden dat die negatieve ladingen meer worden afgeschermd en dat de afstoting dus ook minder is.

Inderdaad worden waterstofbruggen ook zwakker in een oplossing met grotere ionische sterkte. Maar hydrofobe interacties en pi-pi stacking worden juist sterker, en het zijn voornamelijk die interacties die de strengen samenbrengen. Verder zitten de H-bruggen aan de binnenkant van de dubbele helix, relatief ver van de opgeloste ionen.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures