Springen naar inhoud

Pws bacteriŽn op de tong


 • Log in om te kunnen reageren

#1

valentijn-12

  valentijn-12


 • 0 - 25 berichten
 • 19 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 08 oktober 2011 - 11:14

Hallo,

Wij zijn bezig met ons profielwerkstuk. We willen graag onderzoeken of er na het gebruik van listerine mondspoeling minder bacteriŽn op de tong aanwezig zijn. Heeft er iemand een idee hoe wij deze proef op zouden kunnen zetten?
Wij dachten aan eerst de linker helft van de tong schrapen, dat op kweek zetten. Spoelen met listerine (of gewoon water ter controle) Vervolgens de rechter helft van de tong schrapen en dat ook op kweek zetten.

Nu vragen wij ons af of bacteriŽn op de tong uberhaubt wel te kweken zijn op een gewone agar voedingsbodem. Ook weten wij niet hoe we in beide kweekjes ongeveer dezelfde hoeveelheid tongschraapsel kunnen doen.

Alle ideeŽn zijn welkom!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Kravitz

  Kravitz


 • >1k berichten
 • 4044 berichten
 • VIP

Geplaatst op 09 oktober 2011 - 09:44

Nu vragen wij ons af of bacteriŽn op de tong uberhaubt wel te kweken zijn op een gewone agar voedingsbodem.

Weet je toevallig welke bacteriŽn er op de tong aanwezig zijn? Indien dit het geval is kan je misschien op een aangepaste voedingsbodem werken.

Ook weten wij niet hoe we in beide kweekjes ongeveer dezelfde hoeveelheid tongschraapsel kunnen doen.

Dezelfde hoeveelheid moet je eigenlijk niet hebben, het lijkt vanzelfsprekend dat er na het spoelen een kleinere hoeveelheid bacteriŽn op de tong aanwezig zijn en dat je dus vťťl meer moeite zal moeten doen om diezelfde hoeveelheid te halen na het spoelen.

Wat ik gewoon zou doen is met een wattenstaafje 1x van achter naar voor op de tong bewegen, bij een niet gespoelde tong zal je een behoorlijke hoeveelheid plaque meekrijgen en dit kan je vervolgens gemakkelijk uitplaten. Na het spoelen doe je precies hetzelfde, de hoeveelheid plaque zal minder zijn maar dit verwacht je ook enigszins.
Zorg er wel voor dat die wattenstaafjes (of wat je ook mag gebruiken) steriel zijn, je wil immers niet de bacteriŽn die op/in het wattenstaafje leven gaan opkweken.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

#3

valentijn-12

  valentijn-12


 • 0 - 25 berichten
 • 19 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 09 oktober 2011 - 10:29

Dat van die wattenstaafjes is echt een goed idee! Heeft u misschien een idee waar ik steriele wattenstaafjes kan krijgen (of hoe ik gewone wattenstaafjes enigszins steriel kan maken?)

Er leven oneindig veel soorten bacteriŽn op de tong, waarvan sommige anaŽroob. We zullen dus nooit alle bacteriŽn kunnen kweken. Maar de meeste bacteriŽn willen wel groeien op een gewone zetmeel-agar bodem toch?

#4

Kravitz

  Kravitz


 • >1k berichten
 • 4044 berichten
 • VIP

Geplaatst op 09 oktober 2011 - 13:24

Weet je wat Bericht bekijken
Er leven oneindig veel soorten bacteriŽn op de tong, waarvan sommige anaŽroob. We zullen dus nooit alle bacteriŽn kunnen kweken. Maar de meeste bacteriŽn willen wel groeien op een gewone zetmeel-agar bodem toch?[/quote]
Dit zou inderdaad wel moeten lukken denk ik.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures